Sojenje Čmaku prekinjeno po dobrih 30 minutah

Predsednik senata je po dobrih 30 minutah prekinil sojenje Romanu Čmaku, ki ga obtožnica bremeni kaznivega dejanja povzročitve posebno hude telesne poškodbe in nasilništva.

Objavljeno
27. marec 2007 13.38
Ljubljana - Predsednik senata je danes po dobrih 30 minutah prekinil sojenje Romanu Čmaku, ki ga obtožnica bremeni kaznivega dejanja povzročitve posebno hude telesne poškodbe in nasilništva. Vabilu sodišča se namreč ni odzval sodni izvedenec Slobodan Macura, ki naj bi podal izvedensko mnenje o tem, ali je Jože Šinkovec sposoben nastopiti kot priča pred sodiščem. Predsednik senata je odredil prisilno privedbo Macure ter ga oglobil za 400 evrov.

Kot je znano, je Čmak oktobra lani pri Dečji vasi z lesenim kolom po glavi udaril Jožeta Šinkovca iz Ambrusa in ga pri tem hudo poškodoval. Čmak je dejanje sicer priznal, vendar se sklicuje na samoobrambo.

Obramba je na današnji obravnavi predlagala postavitev izvedenca psihiatrične stroke, ki naj bi ocenil v kakšnem stanju je bil Čmak v času dogodka ter ali je dejanje, ki mu je očitano, razumel. Izvedenec naj bi ugotovil tudi v kolikšni meri je na obtoženca vplival alkohol, Čmak naj bi namreč pred dogodkom popil pol litra vina in dve pivi.

Poleg tega je obramba predlagala tudi rekonstrukcijo dogodka na kraju samem, saj naj priči, zaradi razgibanega terena ne bi mogli opazovati obdolženega, kot sta to povedali na sodišču. Po mnenju obrambe naj bi bili preveč oddaljeni od dogodka, pogled pa naj bi jima zakrival tudi ovinek.

Predsednik senata je postavitev izvedenca psihiatrične stroke zavrnil, saj naj njegovo mnenje ne bi bilo potrebno, niti relevantno za postopek. Odobril pa je ogled skice kraja dogodka in ogled kraja samega. Ogled kraja bodo predvidoma opravili danes okoli 11 ure, ugotovili pa naj bi koliko sta bili priči oddaljeni od kraja dogodka ter ali sta ga lahko opazovali.

Obravnava naj bi se po ogledu kraja dogodka in privedbi sodnega izvedenca Macure predvidoma nadaljevala danes ob 13 uri.