Sojenje homeopatinji se bo nadaljevalo 20. junija

Na kranjskem sodišču se je z zaslišanjem prič in sodnega izvedenca nadaljevalo ponovljeno sojenje nekdanji zdravnici Darji Eržen, ki naj bi s homeopatskim zdravljenjem povzročila smrt svojega pacienta.

Objavljeno
02. april 2007 16.19
Sojenje Darji Eržen so spet prestavili
Kranj - Na kranjskem okrožnem sodišču se je danes z zaslišanjem prič in sodnega izvedenca nadaljevalo ponovljeno sojenje nekdanji zdravnici Darji Eržen, ki naj bi leta 1996 s homeopatskim zdravljenjem povzročila smrt svojega pacienta. Sodni senat je tudi danes razsojal v odsotnosti obdolžene, ki je prva v Sloveniji izgubila zdravniško licenco. Sojenje se bo nadaljevalo 20. junija.

Obtožnica Erženovo bremeni, da je jeseni leta 1996 kot zdravnica Zdravstvenega doma Kranj delovala v nasprotju z zdravstveno doktrino in zakonom ter pri zdravljenju 42-letnega Janeza Podgorška uporabljala homeopatijo. Ker je Podgoršek bolehal za malarijo, bi morala Erženova ukrepati kot zdravnica splošne medicine in ne opustiti doktrinarnega zdravljenja, laboratorijske preiskave krvi, specialističnega pregleda in hospitalizacije, ji očita tožilstvo in dodaja, da je zaradi njenega ravnanja Podgoršek novembra 1996 umrl.

Akutno obliko malarije pri umrlem so danes kot priče znova potrdili strokovnjaki inštituta za mikrobiologijo, ki so sodelovali s strokovnjaki inštituta za sodno medicino.

Kranjsko okrožno sodišče je Erženovo februarja 2002 že spoznalo za krivo in ji dosodilo kazen osmih mesecev zapora pogojno s preizkusno dobo dveh let. Po njeni pritožbi na višje sodišče je slednje pritrdilo prvostopenjskemu sodišču in kazen celo povečalo na osem mesecev zapora pogojno s preizkusno dobo treh let.

Erženova se je tedaj pritožila na vrhovno sodišče, ki je ugotovilo, da je bil ključni dokaz tožilstva, to je predpis zdravljenja za Podgorška in homeopatski pripravki, pridobljen nezakonito. Zato je sodbo razveljavilo in zadevo predlani vrnilo na kranjsko okrožno sodišče v ponovno sojenje. Je pa Erženova kmalu po samem dogodku z odločitvijo zdravniške zbornice izgubila zdravniško licenco.