Sojenje Mariji Kamenik in štirim soobtoženim blizu zaključka

Prihodnji teden bodo predvidoma opravljeni zaključni govori, peterici pa naj bi bila izrečena tudi sodba.

Objavljeno
02. oktober 2012 14.05
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Slovenj Gradec - Na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu se je danes nadaljevalo sojenje Mariji Kamenik in štirim soobtoženim, ki jih obtožnica bremeni neupravičenega nakupa, prevoza, hrambe in prodaje heroina. Ker po četrtkovem zaslišanju dveh prič iz BiH še ni bil pripravljen prevod, je nadaljevanje sojenja prestavljeno na prihodnjo sredo.

Prihodnji teden bodo predvidoma opravljeni zaključni govori, predvidoma pa bo tudi izrečena sodba za pet obtoženih, od katerih so Kamenikova, ki je doma s Celjskega, Dragan Tešić s Koroške in Ljubljančan Alen Al Roubaie od 8. septembra lani v priporu. Obtožena Simon Stogart s Koroške in Ada Zupanc iz Ljubljane nista priprta.

V četrtek sta bila pred sodnim senatom slovenjgraškega sodišča, na čelu katerega je sodnica Valerija Matvos Jeromel, prek videokonference zaslišana državljana BiH Mustafa Beganović in Edin Henjaković, ki naj bi s Kamenikovo sodelovala pri tihotapljenju heroina iz BiH. Omenjena sicer v BiH prestajata zaporno kazen zaradi kaznivih dejanj, v zvezi s katerimi v Slovenj Gradcu zdaj poteka sojenje.

Slovenjgraško sodišče je magnetogram četrtkovega zaslišanja prejelo danes, prevod pa še ni bil pripravljen, zato je sodnica Matvos Jeromlova nadaljevanje obravnave po usklajevanjih z zagovorniki obtoženih preložila na 10. oktober. Pred tem pa je sodni senat zavrnil dva dodatna dokazna predloga zagovornice Marije Kamenik, odvetnice Andreje Pikl.

Celjska tožilka Simona Kuzman Razgoršek je danes vložila nekoliko časovno spremenjeno obtožnico v delu, po katerem naj bi opravljanje prevozov heroina potekalo v obdobju od avgusta do decembra 2009. To obdobje se tudi ujema z obdobjem, za katerega sta bila v BiH obsojena Beganović in Henjaković, da sta sodelovala pri prevozu poldrugega kilograma heroina iz BiH v Slovenijo.

Obtožnica, sicer sestavljena iz šestih točk, med drugim še Mariji Kameniki, Draganu Tešiću, Adi Zupanc in Alenu Al Roubaieu očita, da so v hudodelski združbi prodajali heroin tajnemu sodelavcu policije, prodaje pa naj bi lani poleti potekale na Koroškem.

Tudi Simonu Stogartu tožilstvo očita prodajo 20 gramov heroina skupaj s Tešićem tajnemu sodelavcu. Obtožnica pa se nanaša tudi na kazniva dejanja hrambe heroina in kokaina, pri čemer se Alenu Al Roubaieu in Adi Zupanc očita, da sta imel blizu 400 gramov heroina in okoli 80 gramov kokaina.