Sojenje očetu koroške deklice bo tajno

Očeta deklice so podprli tudi mirni protestniki, ki nosijo črne majice z napisi Dost mamo.

Objavljeno
11. november 2011 10.26
Posodobljeno
11. november 2011 10.43
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Slovenj Gradec - Sojenje Boštjanu Kakerju, očetu koroške deklice, ki je obdolžen protipravega odvzema mladoletne osebe, bo za javnost zaprto.

Tako je na začetku današnje glavne obravnave sklenil sodni senat, potem ko so tajno obravnavo predlagali tako oče deklice, kot dekličin pooblaščenec Miran Ocepek in tožilka Silva Cepec, ki je dejala, da je izključitev javnosti v korist mladoletne deklice, ki je bila medijem že več kot dovolj izpostavljena, kar je nanjo že škodljivo vplivalo. Tudi Kaker je, nasprotno od dosedanjega ravnanja njegovih podpornikov, izjavil, da je po njegovem mnenju prav, da je javnost izključena iz obravnave.

Odvetnica dekličine matere Irma Pavlinič Krebs je predlagala javno obravnavo. »Mati hčerke ni videla že eno leto in je s tem, ko ni nastopala v javnosti, ščitila svojo integriteto ter integriteto mladoletne hčerke, vendar je prišla do ugotovitve, da to očitno pomeni, da lahko deklico varno skrivajo še naprej,« je dejala Pavlinič Krebsova, ki meni, da je javnost zaradi materinega molka »na strani očeta, ki edini razkriva identiteto hčerke že eno leto« ter da bi bilo tudi za to, da deklico najdejo, nujno. da je glavna obravnava javna.

Predsednica sodnega senata Valerija Matvos Jeromel je nato po posvetovanju senata razpravo zaprla za javnost. Senat je sklenil, da je to potrebno zaradi varovanja življenja mladoletne osebe in njenih koristi ter za zagotavljanje ustavne pravice varovanja osebnih podatkov. Kot je dejala Matvos Jeromlova, bodo med sojenjem razkriti občutljivi podatki o mladoletni oškodovanki, ki bi ji lahko, če bi prišli v javnost, tudi dolgoročno škodovali.

Sojenje bo danes predvidoma potekalo do 13. ure, sodišče pa je začelo z zaslišanjem prič, med njimi sta tudi Matic Munc in Natalija Markač. Pred stavbo slovenjgraškega sodišča medtem poteka miren protest očetovih podpornikov, ki nosijo črne majice z napisi Dost mamo in bele maske ter transparente z napisi Slovenija je raj za pedofile. Pred začetkom obravnave jih je obiskal tudi Miro Petek.

Štiriletna deklica je pogrešana že od marca, njen oče pa je v priporu že več kot štiri mesece.