Sojenje Ruparju se tudi danes ni začelo

Na obravnavo ni bilo državnega tožilca, zato je predsednica senata glavno obravnavo preložila na 4. januar.

Objavljeno
16. november 2011 16.04
Posodobljeno
16. november 2011 16.04
Pavle Rupar
Špela Ankele, Kranj
Špela Ankele, Kranj

Kranj - Danes bi se na kranjskem okrožnem sodišču moralo začeti sojenje nekdanjemu tržiškemu županu Pavlu Ruparju, a obtožnice tudi tokrat niso prebrali.

Na obravnavo ni bilo državnega tožilca, zato predsednici senata Marjeti Dvornik ni preostalo drugega, kot da glavno obravnavo preloži na 4. januar.

Kot je pojasnila sodnica Marjeta Dvornik, je vodja okrožnega državnega tožilstva v Kranju Irena Kuzma sodišče seznanila, da so ta teden tožilci na izobraževanju na Bledu, zato se ne morejo udeležiti narokov. A predsednica senata ni odredila preklica obravnave in je to tudi sporočila na tožilstvo.

Kljub sporočilom, ki so v minulih tednih potovala med kranjskim sodiščem in tožilstvom, je sodnica Marjeta Dvornik danes opoldne še enkrat poklicala na tožilstvo, če bo nemara kdo prišel v sodno dvorano.

Medtem ko je sodnica preverjala, pa je Ruparjev zagovornik Rok Petrič opozoril, da bi odvetnika, ki bi prejel vabilo na obravnavo, potem pa ga v sodno dvorano ne bi bilo, sodišče denarno kaznovalo. Sodničini klici na tožilstvo niso obrodili sadov. O tem, kaj se je danes zgodilo na kranjskem sodišču, bo sodnica Marjeta Dvornik obvestila višjega državnega tožilca.

Kmalu je bilo jasno, da obtožnice tudi v tretjem poskusu ne bodo prebrali. Sojenje bi se moralo začeti že julija ozroma avgusta, a je Rupar prvič na sodišče prišel brez zagovornika in se ni želel zagovarjati sam, drugič pa se sojenje ni začelo zaradi obtoženčevih zdravstvenih težav.

Po tem ko sta oba odvetnika (Ruparjev zagovornik in pooblaščenec občine, odvetnik Zorko Benedičič) priglasila separatne in potne stroške, zadnje pa je priglasila tudi priča Marta Jarc, ki je zaman prišla iz Cerkelj, se je še enkrat zapletlo.

Tokrat z iskanjem novega datuma za začetek sojenja. Ustreznega datuma decembra niso našli, saj takrat - med drugim - obnavljajo zagovornikovo pisarno, Ruparjev zagovornik pa je opozoril, da so 4. decembra državnozborske volitve. Pavle Rupar na njih sicer ne kandidira, je pa po lastni izjavi »v vodstvu stranke«.

Čeprav obtožnice danes niso prebrali, je znano, da je bil nekdanji poslanec in župan tokrat na sodišču zaradi domnevne zlorabe položaja pri načrtovani gradnji kanalizacijskega omrežja, ki bi jo moral v Tržiču izvesti koncesionar, dunajsko podjetje Aquaplus.

Kot smo že poročali, je kranjsko okrožno tožilstvo lani vložilo obtožnico proti nekdanjemu županu, ker so Avstrijci trdili, da so posredniku v tem poslu (ki ga sicer izpeljali, saj je Tržič pridobil evropsko sofinanciranje in koncesionar ni bil več potreben) izročili ček za 40.000 evrov. Ček je posrednik menda unovčil, gotovina pa, kot je zapisano v obtožnici, ni končala na občinskem računu.

Pavle Rupar izjav novinarjem ni želel dati, zato je brez besed zapustil sodišče. To je, če je pred pol leta pravilno preštel svoje obiske kranjske sodne palače, storil že 80-ič v osmih letih.