Sojenje Tovšakovi v zadevi Teš preloženo za dva tedna

Jutrišnji narok je bil preklican iz zdravstvenih razlogov Tovšakove. Sojenje se predvidoma nadaljuje 15. oktobra.

Objavljeno
30. september 2013 14.06
Hilda Tovšak
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Maribor - Sojenje nekdanji direktorici Vegrada Hildi Tovšak in še nekaterim soobtoženim v zvezi z domnevnim nedovoljenim dajanjem in prejemanjem daril pri posredovanju tujih delavcev za Teš 6 se v torek ne bo nadaljevalo. Kot so za STA pojasnili v uradu mariborskega okrožnega sodišča, je bil narok preklican iz zdravstvenih razlogov Tovšakove.

Na sodišču so še dodali, da je bil narok preložen za dva tedna, tako da naj bi se predvidoma nadaljeval 15. oktobra, na vprašanje, ali je preložitev posledica ugotovitev izvedenca zdravstvene stroke, pa v uradu predsednice mariborskega sodišča niso odgovorili.

Brez Tovšakove je namreč minil že zadnji predobravnavni narok v začetku septembra, sodnica Vanja Verdel Kokol pa se kljub temu, da je Tovšakova, ki sicer prestaja zaporno kazen, že drugič opravičila svoj izostanek, še ni odločila, da jo izloči iz postopka. Kot je takrat napovedala, bo na odločitev o tem počakala do poročila izvedenca.

Omenjena zadeva je sicer zaključena za dva od soobdolženih, zastopnika poljskega podjetja Remak Mareka A. Konfisza in Aleša Pangerca, ki sta krivdo priznala in bila ob denarni kazni obsojena na vsak po leto dni zapora z možnostjo odslužitve preostanka kazni z delom v splošno korist.

Ostala trojica soobdolženih, Uroš Plankar, Aleš Mak in Darka Rudolf, krivde ne priznava. Skupaj z družbama Slavc in Terbo naj bi glede na obtožnico vodje specializiranega državnega tožilstva Harija Furlan vsi sodelovali in vedeli za nedovoljeno dajanje in prejemanje daril.

Obramba je na zadnjem naroku med drugim zahtevala izločitev obremenilnih dokazov, do katerih je policija prišla s pomočjo tajnega policijskega sodelavca, a po njihovem mnenju na nezakonit način. Furlan je temu nasprotoval, kot je povedal po obravnavi, pa gre za standarden manever obrambe. Po mnenju tožilstva so bili vsi dokazi pridobljeni zakonito in v dobri veri, je zatrdil tožilec.