Sojenje v zadevi Balkanski bojevnik: Obramba očita tožilstvu manipuliranje z imeni

Ker so se osumljenci med seboj pogovarjali s šiframi in pod vzdevki, so morali kriminalisti te povezati s pravimi imeni.

Objavljeno
07. junij 2011 21.09
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana - Medtem ko obramba čaka, da tožilstvo zagotovi prevode registra ukrepov italijanskih varnostnih organov na zgoščenkah, se je sojenje v zadevi Balkanski bojevnik danes nadaljevalo z branjem dokumentacije slovenskih preiskovalcev. Ker so ti v akcijo vstopili na podlagi obvestila italijanskih kolegov, se je obramba znova oglasila.

Prepričana je namreč, da so Italijani delali nezakonito, zato se po njenem mnenju tudi slovenskih dokazov ne bi smelo upoštevati. Še več, odvetnik Luka Zajc iz Odvetniške družbe Čeferin, zagovornik prvoobtoženega Dragana Tošića, tožilstvu očita celo manipulacijo z imeni, češ da so vzdevke, slišane v posnetih pogovorih, po svoje pripisali imenom obtožencev.

V dokumentaciji slovenskih preiskovalcev piše, da so zahtevo za tajno sledenje in nadzor vseh elektronskih komunikacij dali na podlagi obvestila italijanskih varnostnih organov, ki so v Milanu in okolici že dolgo časa skrbno nadzirali združbo, večinoma državljanov nekdanje Jugoslavije, ki se je menda pečala z nezakonitimi kokainskimi posli.

Med drugim so identificirali Marka Bublića in Miralema Lucevića. Njuna naloga je bila menda precej podobna, in sicer sta skrbela za prevoz kokaina in urejala garažne bokse, kjer so skladiščili opojni prašek. Ker so sumili, da je združba precej večja in da se nezakoniti posli izvajajo tudi v Sloveniji, so o tem obvestili naše varnostne organe.

Čez čas so se italijanski in slovenskih preiskovalci usedli za skupno mizo, kjer so prvi razložili podrobnosti preiskave, med drugim so pokazali tudi fotografijo Bublića kot enega od osumljencev. Združbi je navodila menda dajal Capo - po mnenju italijanskih policistov Dragan Tošić. Preiskovalni sodnik v Sloveniji je zato na podlagi zbranih dokazov odredil tajne policijske ukrepe.

Ker so se osumljenci med seboj pogovarjali s šiframi in pod vzdevki, so morali kriminalisti te povezati s pravimi imeni. In tu so po mnenju odvetnika Luke Zajca povsem zgrešili.

Organom pregona je očital celo manipulacijo v tem delu preiskave. Prepričan je še, da so tuji preiskovalci delali nezakonito in da so posledično nezakoniti tudi v Sloveniji pridobljeni dokazi. »Policija je napisala, tožilstvo prepisalo, ne da bi preverilo, sodišče pa je naredilo enako,« je bil kritičen.

Sojenje domnevnemu slovenskemu delu narkokartela tako imenovanega kralja kokaina Darka Šarića se je začelo pred skoraj mesecem dni, 10. maja. Tožilstvo je v tem času vseh 17 obtoženih (na zatožni klopi poleg Tošića sedijo še brata Mirzet in Miralem Lucević, Boštjan Kopčić, Dragan Beljkaš, Anes Selman, Peter Khermayer, Sandra Udrih, Ðemajli Mandjuka, Robert Šabić, Jakob Remškar, Valter Abramović, Tadej Poljak, Marko Bublić, Dejan Zupan, Suzana Remškar in Zdenka Kondić) seznanilo z domnevnimi grehi. Prav vsi obtoženi so se izrekli za nedolžne in očitke o kokainskih poslih odločno zanikali.

Sojenje se bo nadaljevalo v četrtek.