Sojenje vrtnarju se zapleta

Sojenje 45-letnemu vrtnarju Zoranu Percu, ki mu tožilstvo očita, da je 6. oktobra lani zadavil 12 let starejšo sestro Viktorijo Posavec, se vse bolj zapleta. Ker obtoženi molči kot grob, njegovega priznanja policiji, ki ga je izrekel brez prisotnosti odvetnika, pa ni mogoče uporabiti, poskuša sodišče zadevi priti do dna s pomočjo izvedencev.

Objavljeno
03. februar 2011 20.13
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor - Včeraj je tako že drugič pričal patolog Boris Židanik, vabilo bo še enkrat dobil tudi psihiater Matjaž Košorok, ki je za zaprtimi vrati pričal že na prejšnji obravnavi. Patolog Boris Židanik je glede vzroka smrti povedal, da lahko z veliko gotovostjo zatrdi, da je šlo za zadušitev. Hkrati pa ni izključil možnosti, da je bila kombinacija dušitve in stisnjenja arterij, ki vodijo v možgane. Tožilstvo je Zoranu Percu naprtilo, da je spečo sestro umoril tako, da je sedel nanjo in jo zadavil. A Židanik je dejal, da pljučni edem, ki ga je odkril med obdukcijo, ni dokaz, da je na prsni koš delovala topa sila.

Zaslišanje psihologa Jožeta Jensterleta je potekalo za zaprtimi vrati, javno je bilo le še zaslišanje Ljudmile Avgustinčič, sosede Perčevih (Zoran Perc živi v istem nadstropju bloka v Štrekljevi ulici v Mariboru kot oče in sestra, le v svojem stanovanju). Iz njenih besed je bilo razbrati, da so si bili kot sosedje zelo blizu, tako v dobrem kot slabem, sama je celo pestovala Zorana Perca, ko je bil dojenček. Usodnega jutra se je pri njej oglasil Jože Perc, oče obtoženega, in ji dejal: »Pridi hitro, Vika je umrla.«

Odhitela je k njemu in našla mrtvo Viktorijo Posavec, ki jo je poznala od njenega desetega leta. Pobožala jo je po obrazu, videti je bila, kot da spi. Pozneje je odšla, ko pa se je vrnila, so bili v stanovanju že vsi drugi člani družine, poleg očeta še brat in druga sestra Zorana Perca. Brat je po besedah Avgustinčičeve povedal, da je to storil Zoran in da je zdaj šel na policijo: »Bila sem zelo žalostna. Vsako leto, razen lani, mi je za rojstni dan prinesel rože.« Povedala je še, da o kakšnih nesoglasjih v družini ne ve nič, je pa bil Zoran zadnje čase bolj tih. To ji je povedal tudi njegov oče, češ da je Zoran zamišljen, da se ne pogovarja in študira knjige.