Spet o »nagli jezi in dolgem jeziku« koprskega župana

Z debato, ali in pod kakšnimi pogoji bo obdolženi Boris Popovič lahko prisostvoval sojenju, so na tukajšnjem okrožnem sodišču na novo začeli obravnavati zasebno kazensko tožbo novinarke Primorskih novic Petre Vidrih.

Objavljeno
10. november 2009 10.22
Novopečeni državni svetnik Boris Popovič
Jure Predanič
Jure Predanič
Ljubljana - Z debato, ali in pod kakšnimi pogoji bo obdolženi Boris Popovič lahko prisostvoval sojenju, so na tukajšnjem okrožnem sodišču na novo začeli obravnavati zasebno kazensko tožbo novinarke Primorskih novic Petre Vidrih. Na novo, ker so od prejšnje glavne obravnave minili več kot trije meseci, saj je bil Popovič na podlagi zdravniških opravičil zaradi svojega slabega zdravstvenega stanja namreč le redko v ljubljanski sodni palači.

Predsednik senata Srečko Škerbec je še pred ponovnim zaslišanjem obeh strank in vabljene priče zašelestel s časopisom in začel naštevati, kje vse je Boris Popovič, medtem ko je bil domnevno bolan, bil kot župan občine Koper. Pooblaščenec zasebne tožnice Janez Koščak iz odvetniške družbe Čeferin je v spis vložil tudi izvod nedavnih Primorskih novic, iz katerega je menda razvidno, da Popovič, kadar je potrebno, sedi tudi več ur skupaj. Izvedensko mnenje, na katerega je Popovičev zagovornik Franc Rojko iz odvetniške družbe Matoz opozoril, namreč pravi, da tega ne more. Le mnenje izvedenca pa je glede obdolženčevega zdravstvenega stanja relavantno, ne pa časopisni članki, je še povedal Rojko.

 

Sodišče je, ker je postopek začelo znova, ponovno zaslišalo Popoviča. Vse dogodke, kot so opisani v tožbi, sam vidi drugače. Tako je pripravljen le priznati, da je novinarki po opravljenem intervjuju po vprašanju, kako komentira govorice, da v Kopru nastaja leglo mafije, res zabrusil spizdi in odjebi, ni pa je hotel udariti. Glede pravega povoda za tožbo, njegovih izjav o tem, da je bila Vidrihova piarovka kandidatke za županjo Izole Brede Pečan in njena ljubica ter namigovanja, kako je bila v lokalih na Obali večkrat v vinjenem stanju, pa ne misli spremeniti. Z izrazom ljubici, ki ga vsakodnevno uporablja tudi v pogovori z lastnimi otroki, sicer ni mislil v lezbičnem smislu, ampak da sta povezani, njene navade med obiskovanjem lokalov pa misli dokazati. Tožnica sicer meni, da je Popovič s svojimi izjavam škodil njeni časti in dobremu imenu. O tem, kako je bila Vidrihova večkrat v družbi, v kateri so veliko pili, se smejali, objemali in božali, je sicer povedal natakar Marko Jerman, ki je Vidrihovi večkrat stregel. Sam je o tem, pa tudi o domnevnem lezbičnem odnosu med njo in Pečanovo in tem, da Vidrihova piše po njenem naročilu, po lastnih besedah poročal svojemu prijatelju Popoviču.

 

Sojenje se kljub nasprotovanju Popoviča, ki se pred deseto dopoldne ne misli voziti v Ljubljano, saj ima zjutraj obveznosti z bolnim otrokom, nadaljuje v petek ob osmih zjutraj. Sodišče bo spet zaslišalo še drugega domnevnega raznašalca govoric o Vidrihovi, Sebastjana Vežnaverja. O drugih dokaznih predlogih, Rojko je namreč predlagal še nekaj prič, med njimi Popovičevo ženo, ki bo pojasnila, v kakšnem kontekstu njen mož uporablja besedo ljubica, bo sodišče odločilo naknadno.

 

Več v torkovi tiskani izdaji Dela