Spletni kriminalci udarili preko eBayja

Globalna kriminalna združba je preko spletnega podjetja eBay prodala za več milijonov evrov ponarejenih stvari, med katerimi je bilo največ  palic za golf. Ponarejeni izdelki naj bi bili izdelani na Kitajskem ter nato pripeljani v Veliko Britanijo.

Objavljeno
23. september 2009 15.30
Da. O.
Da. O.

London – Globalna kriminalna združba je stranke spletnega podjetja eBay "olajšala“ za nekaj milijonov evrov, saj so jim dolga leta prodajali ponarejene izdelke, med katerimi je bilo največ palic za golf. Gre za največjo spletno goljufijo, ki je kadarkoli potekala preko podjetja eBay.


Kot piše Times, so poleg palic za golf kriminalci prodajali tudi obleke in nekatere preostale "drobnarije“. Ko je eBay prejel številne pritožbe glede spornih nakupov, so se odločili preveriti spletne račune, preko katerih so kriminalci prodajali stvari. Izkazalo se je , da so vsi računi lažni in "razdrobljeni po celotni zemljski obli".


Tožilec Adam Davis pojasni: "Skoraj vsaka večja golf znamka čuti posledice te prevare. Verjamemo, da gre za največjo prevaro, ki je kadarkoli potekala preko eBayja. Od leta 2003 pa do leta 2008 so kriminalci prodali za več milijonov evrov ponarejenih stvari.“


Kriminalci naj bi se nahajali v večih državah po svetu, največ "poslov“ pa so opravili iz Velike Britanije, ZDA, Nemčije, Avstralije ter Kitajske. Britanski policisti so že aretirali poslovneža Garyja Bellchambersa in dva njegova sodelavca, vsi skupaj pa naj bi omenjena dejanja tudi priznali. Kot so še dodali preiskovalci, naj bi bili ponarejeni izdelki izdelani na Kitajskem, nato pa so jih z ladjo prepeljali v Veliko Britanijo.


Preiskovalci priznavajo, da bo praktično nemogoče aretirati vse sodelujoče, saj se nahajajo v različnih državah po svetu, kjer britanski preiskovalci nimajo pristojnosti. Sojenje obtoženemu Garyu Bellchambersa naj bi se pričelo čez tri mesece.