Srečko Prijatelj: Dobil sem ponudbo za odpravo pripora

Z izjavo za javnost (s pomočjo svoje žene Aleksandre) se je danes na nezakonit pripor sodnika Milka Škoberneta odzval tudi Srečko Prijatelj, ki je zatrdil, da je bil tudi njegov prvi mesec pripora nezakonit, kar je ugotovilo vrhovno sodišče in vrnilo odločitev v novo odločanje, in sicer v 24 urah od prejema odločitve vrhovnega sodišča.

Objavljeno
03. februar 2011 19.39
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper - Zato je sodišče dopolnilo svoj sklep za prvi mesec pripora. »Dopolnjeni sklep o priporu in sodbo vrhovnega sodišča mi je preiskovalni sodnik vročil sočasno, z veliko zamudo. Nezakoniti sklep so mi izročili pozno zvečer, ko sem že spal. Kadar gre za konstrukt, se pač ne izbirajo sredstva,« je zapisal Srečko Prijatelj, ki je prepričan, da je še vedno nezakonito priprt in da bo o njegovem priporu moralo razsojati tuje sodišče. »V času mojega pripora so bili posredovani vsi dokazi in postopki tudi mednarodnim institucijam, ki so sprejele dokumentacijo v obravnavo, in zdaj potekajo postopki,« je zapisal Prijatelj.

Prijateljev odvetnik Luka Gaberščik je dejal, da je bila obrazložitev sklepa o priporu nepopolna, to je bila procesna predpostavka in zato dejanje sodišča ni bilo povsem v nasprotju z zakonom. Res pa je, da bi bil Prijatelj še zdaj na prostosti, če prvi mesec ne bi bil v priporu in mu potem tudi razloga ponovitvene nevarnosti ne bi mogli utemeljeno očitati, je dejal Gaberščik.

Srečko Prijatelj je v izjavi zapisal še, da so tudi njemu ponujali odpravo pripora, če bi plačal 30.000 evrov. Pri tem pa ni navedel, ali je bila ponudba resna. Izvedeli smo lahko le, da so se ponudbe pojavile po koncu obravnave in razglasitvi sodbe na prvostopenjskem sodišču. Kot je znano, je bil Prijatelj za izsiljevanje, posedovanje orožja in poskus samovolje obsojen na pet let in dva meseca zapora, sodba pa še ni pravnomočna.