Boško Šrot že v zaporu na Dobu

Nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško je pravnomočno obsojen zaradi nezakonite prodaje delnic Istrabenza.

Objavljeno
17. oktober 2014 08.27
Posodobljeno
17. oktober 2014 08.27
Boško Šrot po obsodbi 19.julija 2013
Š. P., Delo.si
Š. P., Delo.si

Po poročanju nekaterih medijev je nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot, ki je bil pravnomočno obsojen zaradi nezakonite prodaje delnic Istrabenza, od včeraj zvečer na prestajanju zaporne kazni na Dobu.

Bošku Šrotu je višje sodišče julija potrdilo kazen pet let in deset mesecev zapora, nekdanjemu predsedniku uprave pa sedem let.

Znano je, da so bila kazniva dejanja po ugotovitvah sodišča storjena leta 2007 pri preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov. Nato je Pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona evrov Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

V sodnem postopku so bili obsojeni tudi Igor Bavčar in brata Nastja in Kristjan Sušinski (nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga in njegov brat, nekdanji svetovalec za finance v Istrabenzu).

Šrot in nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar bi se morala v zaporih na Dobu zglasiti že pred 14 dnevi, a sta se oba pritožila na odločitev okrožnega sodišča, ki je zavrnilo njuni prošnji za odlog kazni.