Sta dedek in babica upravičena do odškodnine?

Nesreča na Starem vrhu: Zavarovalnica se je s starši poravnala, zahtevek starih staršev umrle deklice pa zavrnila.


Objavljeno
08. oktober 2012 09.15
SLO., STARI VRH, NESRECA, 11.1.2009, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Starši šestletne Anje, ki je 11. januarja 2009 umrla v nesreči na smučišču Stari vrh, si od tragedije niso opomogli, z izgubo vnukinje pa se težko spopadajo tudi stari starši. Zato s tožbo od Zavarovalnice Triglav, pri kateri je imel zavarovano odgovornost STC Stari vrh, terjajo odškodnino.

Tragedija, ki se je zgodila v prvih dneh 2009. leta, je pretresla javnost, dekličino družino pa za vedno zavila v črno. Nihče si niti v najhujših morah ni mogel predstavljati, kako se bo končala sončna nedelja, ki jo je Anjina družina hotela izkoristiti za prijetno smuko.

Malo po 11. uri tistega dne je voznik teptalca pripeljal do linije vlečnice, kjer so nameščeni krogci – otroška vlečnica. Ker je ta takrat še obratovala, je počakal, a se je vlečnica samodejno ustavila. Misleč, da jo je ustavil direktor smučišča, s katerim sta se bila dogovarjala o ureditvi deskarskega parka, je zapeljal na vozno pot vlečnice. A ta je v tistem trenutku znova začela obratovati. Ko je voznik teptalca to opazil, je s strojem izvedel manever, a je Anjo, ki jo je mati na vlečnici držala med nogami, kljub temu potegnilo v zadnji del stroja. Kljub hitri pomoči zdravnikov in reševalcev je niso mogli rešiti. Okoliščine nesreče je preiskal tudi prometni inšpektorat. Po njegovih ugotovitvah usodnega dne za delo na smučišču ni bilo dovolj ustrezno strokovno usposobljenega osebja, nesreča se najverjetneje ne bi zgodila, če bi bila komunikacija med zaposlenimi na vlečnici in voznikom teptalnega stroja ustrezna.

Dekličini svojci so z grenkobo sprejeli odločitev sodišča, ki je skesanemu vozniku teptalca (po dogodku so mu izmerili 0,3 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka) zaradi povzročitve splošne nevarnosti prisodilo zgolj pogojno zaporno kazen leto in pol zapora s preizkusno dobo treh let, takratnega direktorja STC Stari vrh pa oprostilo. Takšno odločitev je potrdilo višje sodišče.

Stari starši tožili zavarovalnico

Zaradi dogodka so svojci na STC Stari vrh vložili odškodninski zahtevek zaradi duševnih bolečin. Medtem ko je zavarovalnica s starši in dekličinim bratom sklenila zunajsodno poravnavo, je zahtevek starih staršev zavrnila. Zato sta vložila odškodninsko tožbo, s katero v svojem imenu terjata odškodninsko odgovornost zaradi izgube vnukinje.

Kot vložitev tožbe utemeljuje njun pooblaščenec odvetnik Jožef Klavdij Novak iz Odvetniške družbe Čeferin, imajo po sodni praksi tudi stari starši pravico do odškodnine za duševne bolečine za smrt vnukinje, če se lahko njihovo medsebojno razmerje enači z razmerjem med starši in otroki. »Odločilna je stopnja prizadetosti ob škodnem dogodku, in če ta doseže določeno stopnjo, takšno kot pri tistih, ki jih zakon našteva kot upravičence do odškodnine, ni razloga, da se tudi takšnim ljudem ne bi prisodila pravična odškodnina za duševne bolečine zaradi smrti bližnjega«, pojasnjuje Novak.

Stari starši so namreč skrbeli za vnukinjo in so bili z njo v vsakodnevnem stiku. Ker ni hodila v vrtec, je bila večinoma v varstvu pri njima, kar je še toliko bolj vplivalo na njihovo medsebojno povezanost, pravi odvetnik. Zaradi smrti bližnjega zahtevata vsak po 12.000 evrov odškodnine, sodišče pa je v pravdnem postopku postavilo sodnega izvedenca psihiatrične stroke, da izdela mnenje o obsegu nepremoženjske škode.

Tožena zavarovalnica po drugi strani meni, da stari starši ne spadajo v krog upravičencev do denarne odškodnine zaradi smrti bližnjega. Dejstvo, da je deklica nekaj časa preživljala tudi pri njiju, po mnenju zavarovalnice še ne pomeni, da sta prevzela vlogo dekličinih roditeljev. Skrb za deklico tako po mnenju zavarovalnice ni bistveno odstopala od skrbi drugih starih staršev, ki tudi varujejo vnuke, zato zavarovalnica meni, da nista upravičena do odškodnine.

Na katero stališče se bo postavilo sodišče, bo znano kmalu. Izvedlo bo še eno obravnavo, nato pa po vsej verjetnosti izdalo prvostopenjsko sodbo.