Štajerskim hekerjem zasegli več računalnikov

Slovenski policisti so v sedmih hišnih preiskavah zaradi suma storitve kaznivih dejanj s področja informatike zasegli več osebnih računalnikov in drugih nosilcev podatkov.

Objavljeno
26. julij 2010 13.09
An.B.
An.B.
Lubljana - Slovenski policisti so na podlagi prošnje ameriškega ministrstva za pravosodje pri preiskovanju suma storitve kaznivih dejanj s področja izdelovanja pripomočkov za napad na informacijski sistem ter pranja denarja izvedli 7 hišnih preiskav. Kot je povedal predstavnik policije za odnose z javnostmi Leon Keder, so te potekale na območju policijskih uprav Maribor, Celje in Krško

V hišnih preiskavah je bilo zaseženih več osebnih računalnikov in drugih nosilcev podatkov, za katere so bili izvedeni postopki zavarovanja elektronskih podatkov. Na policiji v kratkem napovedujejo podrobno preiskavo zavarovanih podatkov, s katero želijo najti sledi in dokaze, ki bi jih lahko uporabili v kasnejšem kazenskem postopku.

Predkazenski postopek usmerja pristojno Okrožno državno tožilstvo v Mariboru, s katerim kriminalistična policija tesno sodeluje in ga sproti obvešča o vseh izvedenih ukrepih. "Preiskava se tako intenzivno nadaljuje in je neposredno vezana na mednarodno policijsko sodelovanje," še sporočajo s policije. Zaradi interesa preiskave konkretnejših informacij o sami preiskavi ne morejo posredovati.

"Ob tem bi radi poudarili, da se v zadnjem letu kriminalistična policija intenzivno reorganizira na področju računalniškega preiskovanja. Ustanovljen je bil Center za računalniško preiskovanje v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi in štirje regijski oddelki za računalniško preiskovanje, in sicer na policijskih upravah Koper, Ljubljana, Celje in Maribor. V oddelkih smo zaposlili nove kriminaliste tako iz vrst policije kakor tudi strokovnjake iz zunanjih institucij. Za namene zavarovanja elektronskih podatkov in preiskav elektronskih naprav dopolnjujemo in posodabljamo enote z ustrezno forenzično - računalniško programsko in strojno opremo, kriminalisti pa se za delo usposabljajo tako doma kot tudi v tujini," so še zapisali v sporočilu za javnost.