Starši tožijo ministrstvo za zdravje

Starši mladoletne deklice, ki je po obveznem cepljenju s cepivom proti steklini utrpela hude poškodbe zdravja, tožijo ministrstvo za zdravje na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Objavljeno
07. marec 2007 11.45
Ljubljana - Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se danes začenja pravdni postopek zoper ministrstvo za zdravje. To tožijo starši mladoletne deklice, ki je po obveznem cepljenju s cepivom proti steklini utrpela hude poškodbe zdravja, so sporočili iz Društva za svobodo odločanja (SVOOD). Višje sodišče v Ljubljani je sicer 15. novembra lani razveljavilo sodbo okrožnega sodišča, s katero je to zavrnilo odškodninski zahtevek staršev deklice, ki sta s tožbo terjala odškodninsko odgovornost države.

Višje sodišče je v obrazložitvi sodbe zapisalo, da je pritožba mladoletnega otroka in njegovih staršev utemeljena zaradi nepopolnega in zmotno ugotovljenega dejanskega stanja v zadevi. Nasprotno od okrožnega sodišča je zavzelo stališče, da je cepljenje proti steklini nevarna dejavnost ter da gre za objektivno odškodninsko odgovornost države.