Stavniška afera: trojica se je pogodila s tožilstvom

Trije od petih obtoženih, ki so se na zatožni klopi znašli zaradi suma organiziranja nelegalnih stav, so priznali krivdo.

Objavljeno
13. september 2012 16.00
Posodobljeno
13. september 2012 16.00
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor - Trije od petih obtoženih, ki so se na zatožni klopi znašli zaradi suma organiziranja nelegalnih stav, so sredi sodnega procesa nepričakovano priznali krivdo.

S tožilstvom so se pogodili prvoobtoženi Kosta Turner, Ivan Vinko in Vasja Turner. Vsi dejanje obžalujejo.

Okrožna državna tožilka Bojana Podgorelec je po priznanju krivde omenjene trojice predlagala, naj sodišče Kosto Turnerja zaradi organiziranja denarnih verig in nedovoljenih iger na srečo obsodi na dve leti in tri mesece zapora, zaradi hudodelskega združevanja na eno leto zapora ter mu izreče enotno kazen tri leta zapora.

Za Ivana Vinka je za isti kaznivi dejanji predlagala dve leti in dva meseca ter deset mesecev zapora oziroma enotno kazen dve leti in devet mesecev zapora; za Vasjo Turnerja je zahtevala eno leto in dva meseca ter sedem mesecev zapora oziroma enotno kazen poldrugo leto zapora.

Strinjala se je, da Kosta Turner in Ivan Vinko kazen prestaneta na odprtem oddelku mariborskih zaporov v Rogozi, Vasja Turner pa bo moral preostanek kazni odslužiti z 80 urami družbeno-koristnega dela. Zaradi 17-mesečnega pripora in hišnega pripora (od 20. aprila 2011) mu je sicer do izteka kazni ostal le še dober mesec.

Sodišče je predlogu tožilstva, ki je izračunalo, da je imela ilegalna stavnica za dobrih 32 milijonov evrov prometa in da se je nabralo za 747.813 evrov premoženjske koristi, v celoti sledilo. Prav tako je soglašalo, da se Kosti Turnerju odvzame 89.726 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi ter da se mu naloži še plačilo denarne
kazni v višini 650 dnevnih zneskov, kar skupno znaša 21.593 evrov.

Enako premoženjsko korist bo država odvzela tudi Vinku, ki bo moral plačati še 500 dnevnih zneskov v skupni višini 16.610 evrov. Prav tako bo brez premoženjske koristi v višini 15 tisočakov ostal Vasja Turner, čeprav je njegov zagovornik Marko Makuc vztrajal, da je denar Vasji Turnerju izročil Kosta Turner in če se korist odvzame slednjemu, se ne more še Vasji Turnerju.

Proces se bo zdaj nadaljeval le še zoper Gorana Šukala in Zvonka Hajška.