Stečajni upravitelj šestkrat razrešen

Ministrstvo za pravosodje je lani in letos vložilo 11 predlogov za uvedbo disciplinskega postopka zoper upravitelje.

Objavljeno
02. oktober 2012 22.32
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo
Ljubljana – Upravitelj Luka Devjak je bil šestkrat razrešen v postopkih stečaja in prisilne poravnave, ker se je izmikal pozivom sodišč in ni opravljal svojih nalog. Kršitve so ugotovili tudi njegovi stanovski kolegi, ministrstvo pa ga je oglobilo.

Ministrstvo za pravosodje je lani in letos na Zbornico upraviteljev Slovenije (ZUS) vložilo enajst predlogov za uvedbo disciplinskega postopka zoper upravitelje, od katerih sta bila končana dva – zoper Luko Devjaka in Majdo Šantl.

Prvega je disciplinska komisija ZUS spoznala za odgovornega nespoštovanja insolvenčne zakonodaje v vodenju osebnega stečaja. Da ni ravnal vestno in pošteno, pa je ugotovilo tudi okrožno sodišče v Ljubljani. Sodnica Mateja Levstek je zapisala, da Devjak že od začetka stečajnega postopka ni opravljal svojih dolžnosti. Štiri mesece po začetku postopka ni uspel najti dolžnika, preslabo je preveril njegovo premoženjsko stanje v tujini in ni vložil rednega poročila za zadnje trimesečje leta 2010. Sodišče ga je zato razrešilo.

Devjak je bil zaradi neopravljanja dolžnosti razrešen tudi kot prisilni upravitelj Ultrapaca in kot stečajni upravitelj družb Fluid in Iskra obrtnik, pred dobrima dvema tednoma pa še kot stečajni upravitelj v dveh osebnih stečajih. Devjak ni pripravljal dokumentov ali pa jih je na sodišče poslal z veliko zamudo, ni prodajal premoženja, ni upošteval sklepov upniškega odbora, ignoriral je številne pozive sodišča, ni prevzemal pošte s sodišč. V zadnji razrešitvi sodišče ugotavlja, da »očitno nima interesa za vodenje stečajev«, zato njegova dejanja povzročajo sodišču nepotrebno delo.

Devjak je sicer januarja letos sodišču pojasnil, da je bil manj aktiven zaradi številnih obveznosti v drugih stečajnih postopkih in začasne odsotnosti zaradi zdravstvenih težav. Ta upravitelj sicer trenutno vodi 11 stečajnih postopkov.

Ministrstvo je zoper Devjaka uvedlo dva prekrškovna postopka, ki sta že pravnomočna. Predvidena globa znaša od 800 do 4100 evrov.

Disciplinska komisija pri ZUS je končala tudi disciplinski postopek zoper nekdanjo prisilno upraviteljico SCT Majdo Šantl. Ugotovili so, da svojega dela v SCT ni opravila v skladu z insolvenčno zakonodajo in v skladu s profesionalno skrbnostjo. Šantlova je kljub zakonski prepovedi podpisala aneks o podaljšanju poroštva družbi ISC München, podjetja v lasti SCT Holdinga Ivana Zidarja. Poleg tega je prisilna upraviteljica prodala telefone in računalnike brez soglasja sodišča in upniškega odbora. Zaradi obeh dejanj je Šantlovo sodišče junija lani razrešilo.