Stephen Casiraghi grozil zagovorniku in ga žalil

Včerajšnje sojenje zaradi napada na paznika se je končalo že v nekaj minutah, saj obtoženec ni zadovoljen z odvetnikom. Casiraghi pravi, da odvetniku ni grozil, da pa je zoper njega vložil ovadbo.

Objavljeno
22. marec 2007 09.30
Stephen Casiraghi
Ljubljana – Razvpiti Stephen Casiraghi, ki je včeraj sedel na zatožno klop zaradi očitanega napada na paznika v ljubljanskem zaporu, je poskrbel, da se je obravnava končala, še preden se je sploh dobro začela. Casiraghi je namreč hotel zamenjati zagovornika, odvetnik Milomir Jovanović pa se je s tem strinjal. Kot je povedal, je zaradi Casiraghijevih groženj in žalitev porušeno zaupanje, ki mora vladati med odvetnikom in klientom. O zamenjavi zagovornika bo odločil v. d. predsednika okrožnega sodišča Marjan Pogačnik, obravnava pa se bo nadaljevala 11. aprila.

Casiraghi pravi, da odvetniku ni grozil, da pa je zoper njega vložil ovadbo. Medtem ko je odvetnik v skladu z odvetniško etiko dal vse od sebe za interese svoje stranke in vložil zahtevo za varstvo zakonitosti zoper sodbo, s katero je bil Casiraghi zaradi napada na fotoreporterja Slovenskih novic Dejana Javornika obsojen na enajst mesecev zapora, to Casiraghiju ni bilo pogodu.

Tožilstvo Casiraghiju očita, da je 16. decembra 2004 med prestajanjem 9-letne zaporne kazni (sedel je zaradi posilstva 22-letne študentke, poskusa ropa in ropa, požiga štirih avtomobilov pred stavbo ljubljanske policije in poškodovanja marice, s katero so ga policisti peljali v pripor) pljuval skozi okno sobe za rekreacijo ljubljanskega zapora. Zmerjal je pripornike in paznike, ker ni odnehal, pa sta paznika na pomoč poklicala vodjo. Casiraghi je takrat zagrabil stol in zamahnil, vendar ga je paznik z uporabo sile in palice, kot opisuje tožilstvo, obvladal. Casiraghi trdi, da se je takrat samo branil, saj da so ga pazniki brutalno pretepali.

Sicer pa mora Casiraghi za rešetkami odsedeti še 15 mesecev zaradi napada na paznika na Dobu. Če bi mu novomeško okrožno sodišče uspelo vročiti sodbo (ko je bil v zaporu, so mu jo pošiljali na domači naslov), ga 19. januarja ne bi predčasno izpustili iz zapora, ampak bi mu bivanje za rešetkami podaljšali. Tako pa je 8. februarja ugrabil 19-letno avtoštoparko iz Ajdovščine, jo z verigami priklenil k drevesu in se do naslednjega dne nad njo izživljal. Dekletu se je uspelo rešiti, Casiraghija pa so 10. februarja prijeli in znašel se je v priporu. Na začetek sojenja bo počakal za rešetkami, saj je tožilstvo že vložilo obtožnico, vendar ta še ni pravnomočna. V njej mu očitajo protipraven odvzem prostosti na grozovit način in spolno nasilje, ker so pri njem našli ukradene registrske tablice, pa tudi tatvino.