Stephen Casiraghi kmalu svoboden

Zaradi napada na pravosodnega policista obsojen na leto in pol zapora.

Objavljeno
04. december 2015 17.40
Ljubljana, 19.4.2011, sojenje s. Casiraghi. Foto: Marko Feist
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana – Serijski kršitelj zakonov Stephen Casiraghi je bil včeraj zaradi groženj in napada na pravosodnega policista obsojen na 18 mesecev zapora. Kazni najverjetneje sploh ne bo začel služiti, saj bo zaradi sprememb oziroma napake v kazenskem zakoniku na prostosti že aprila prihodnje leto.

Kljub včerajšnji obsodbi na leto in pol zapora zaradi napada na pravosodnega policista in groženj s smrtjo, ki sicer še ni pravnomočna, bo eden največjih »poznavalcev« sodnega in zaporniškega sistema Stephen Casiraghi aprila zakorakal na prostost.

Casiraghi je bil po navedbah sodnice Alje Kratovac pravnomočno obsojen že 13-krat, prvič leta 1989 zaradi velike tatvine, nato pa si je obsodbe med drugim prislužil še zaradi dveh posilstev, spolnega nasilja, povzročitve lahke telesne poškodbe, nasilništva, poškodovanja tuje stvari in preprečitve dejanja uradne osebe.

Napaka zakonodajalca

Po nekaj izrečenih zapornih kaznih, tudi zaradi posilstva, je Casiraghijeva obramba leta 2011 zaprosila za združitev obsodb v enotno kazen. Okrožni sodniki so mu enotno kazen določili na 29 let in šest mesecev zapora, po pritožbi obrambe so višji sodniki to potrdili, zapletlo pa se je na vrhovnem sodišču, kjer so mu določili 20 let zapora.

Novi kazenski zakonik iz leta 2008 je namreč najvišjo enotno zaporno kazen omejil na 20 let zapora, zakonodajalec pa je šele z novelo, ki so jo začeli uporabljati sredi maja 2012, popravil napako, medtem ko je sodba, ki je Casiraghiju določala dobrih 29 let zapora, postala pravnomočna tri mesece prej, zato so morali vrhovni sodniki to upoštevati v razsodbi.

»Lahko me obsodite še stokrat, enkrat me boste morali izpustiti. Imam že 13 obsodb, danes bo štirinajsta in ne bo zadnja. Življenje je še dolgo,« je včeraj v svoji sklepni besedi napovedal Casiraghi. »V tem postopku sem pošten, sodi pa mi krivosodje. To je pravno nasilje in lov na čarovnice. Gre za neke inkvizicijske postopke. Opravičiti bi se mi morali zaradi postopka proti meni,« je prepričan obtoženi, ki meni, da bi si zaradi »izpada« pred sodnikom in groženj zaslužil kvečjemu obravnavo zaradi prekrška, in ne kaznivega dejanja.

Tožilka Maja Ulčar je pred zaključkom glavne obravnave spremenila obtožnico tako, da je ta Casiraghija bremenila le še napada na uradno osebo, ki opravlja varnostne naloge, in ne več grdega ravnanja. Za zadnje je zagrožena najvišja kazen petih let zapora, po spremembi obtožnice pa bi lahko Casiraghi dobil največ tri leta zapora.

Tožilstvo je predlagalo leto in šest mesecev zapora, sodišče pa je v sodbi v celoti upoštevalo tožilstvo in mu izreklo omenjeno kazen, pri čemer bodo stroški postopka poravnani iz proračuna. Casiraghi je tokrat naredil korak naprej, saj ni hotel biti udeležen pri izreku kazni, kar je tudi sodnica označila za napredek.