Stephen Casiraghi na sodišču znova le v rjuhi

Za slovo od mariborskih zaporov je popisal celico in s tem po besedah tožilstva povzročil za 708 evrov škode.

Objavljeno
26. november 2013 18.13
Stephen Casiraghi na mariborskem sodišču, 26.11.2013, Maribor
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Povsem gol, ogrnjen le v rjuho, obut v rožnate natikače ter z lisicami na rokah in nogah je na mariborsko okrajno sodišče prikorakal razvpiti Stephen Casiraghi. Tokrat se je na zatožni klopi znašel, ker je z neokusnimi besedami popisal zaporniško celico.

Sodnice Karmen Krajnc Casiraghijeva oprava ni zmedla. Mirno je poudarila, da je obdolženi pač gol, odet zgolj v rjuho. »Ste razumeli obtožbo?« ga je pobarala. Casiraghi ni odvrnil nič. »Se boste zagovarjali?« Casiraghi je še najprej molčal in do konca obravnave ni črhnil niti besedice.

Tožilstvo mu na predlog oškodovanca, to je Zavod za prestajanje kazni zapora Maribor, očita poškodovanje tuje stvari, saj da je 30. julija in 4. avgusta 2011 z rdečim alkoholnim flomastrom z vulgarnimi gesli na račun Štajercev in zaposlenih v zaporu, zlasti šefa zapora Roberta Šilca, popisal celotno zaporniško celico: stene, vrata, podboje in omarice. Po besedah okrajne tožilke Nevenke Berdnik je povzročil za 708 evrov škode.

Celico prebelili obsojenci

Toliko bi po ponudbi znašali stroški sanacije zaporniške celice, če bi se v zaporu odločili najeti zasebnika. Vendar so stene raje pobelili kar sami (za to so poskrbeli obsojenci) in vse skupaj je stalo pičlih 58,91 evra, je pojasnil Boris Berce, vodja oddelka za splošne in pravne zadeve. Po njegovih besedah so obsojenci delali 16 ur, štiri ure jih je nadziral inštruktor, porabili pa so 15 litrov barve. »Bi bili pripravljeni umakniti predlog za pregon, če bi znesek poravnal?« se je sodnica zavzela za mirno rešitev spora. »Ne,« je odvrnil Berce.

Ker se Casiraghi ni hotel zagovarjati, je sodnica prebrala njegov zagovor iz faze posameznih preiskovalnih dejanj. Takrat je trdil, da napisov, ko je sobo zapustil, ni bilo, saj da je celico počistil. A iz pričanja pravosodnega policista Josipa Juriča je bilo razbrati, da to drži le delno, saj je Casiraghi z alkoholom očistil le čečkarije z lesenih površin. Priče so povedale, da je Casiraghi izjavil, da je celico popisal za slovo, ker se vrača v zapor na Dobu, in da je to svoboda umetnosti in način izražanja.

Dvomljivo duševno stanje

Sojenje se bo nadaljevalo 24. januarja, saj je sodnica ugodila (nekaterim) dokaznim predlogom tožilstva in obrambe. Med drugim bodo zaslišani trije člani zaporniške komisije za ugotavljanje škode, sodišče bo tudi preverilo, ali je škodo morda že poravnala zavarovalnica.

Odločitev o zaslišanju šefa zapora Roberta Šilca, če bi bil pripravljen umakniti predlog za pregon, v kolikor bi Casiraghi škodo poravnal, si je sodnica pridržala, prav tako še ni odločila glede zaslišanja zaporniškega psihiatra. Je pa odvetnik Tomaž Toldi opozoril: »Glede na dejstvo, da se obdolženi danes ne odziva in glede na siceršnje stanje, ki je razvidno vsem danes navzočim, se kot zagovornik sprašujem, ali je aktivno duševno stanje obdolženca takšno, da se je zmožen udeleževati kazenskega postopka. Ker kot zagovornik o tem ne morem presojati, zgolj opozarjam sodišče, naj bo pozorno tudi na ta vidik sodelovanja obdolženca v kazenskem postopku.«