Šternov prijatelj pozabil na podrobnosti

Od štirih vabljenih prič na sodišču pričali dve. Štern: S tem je težko živeti.

Objavljeno
06. junij 2017 00.25
Blaž Račič
Blaž Račič

Kranj – Na sojenju Metiju Plavi, ki ga obtožnica bremeni milijonskega izsiljevanja šenčurskega kmeta Aleša Šterna, je včeraj skoraj štiri ure pred sodiščem pričal (nekdanji) Šternov prijatelj David Poštrak iz Velike Nedelje, ki je Šternu posodil sto tisoč evrov. Poštrak se številnih podrobnosti ni spominjal.

Davidu Poštraku je več podrobnih vprašanj o njunem sodelovanju postavil tudi oškodovanec Aleš Štern, ki pa z odgovori ni bil zadovoljen. Zato je že napovedal dodatne priče, ki naj bi dokazale, da je Poštrak vedel za domnevno izsiljevanje.

Čeprav je Šternova pooblaščenka odvetnica Barbara Nastran ob branju uradnega zaznamka policije o zaslišanju Poštraka navedla, da naj bi Poštrak policistom povedal, da je bil Štern precej nervozen, da je bil drugačen človek kot v času, ko sta se spoznala in da naj bi celo jokal, je Poštrak pred sodiščem zatrdil, da Štern pred njim ni nikdar jokal. »Mogoče,« je Poštrak odgovoril na vprašanje, ali ga je Štern dva meseca vsak dan klical in ga prosil, da naj po telefonu Šternu, ko ga bo spet klical, laže. Poštrak, ki je preiskovalni sodnici med preiskavo med drugim povedal, da mu je Štern, ko sta se spoznala, predstavljal vzor kot uspešen kmet, je zavrnil tudi Šternove navedbe iz vprašanj, da naj bi se poznal z Metijem Plavo in da naj bi bila celo prijatelja na družbenem omrežju facebook. Poleg Poštraka je včeraj pričal še Milenko Prača iz kranjske družbe VKBS lizing, ki je Šternu posodil deset tisočakov, vendar, kot je zatrdil, o domnevnem izsiljevanju Šterna ni vedel nič, dokler informacijo o tem ni dobil iz časopisov. Štern naj bi k Prači, ki je obravnaval Šternovo prošnjo za odobritev lizinga, poslal osebo, ki naj bi ji Prača dal informacije o zavrnitvi vloge, vendar se Prača ni spomnil, ali naj bi po te informacije prišel obtoženi Plava. Včeraj bi morala pričati še Mišo Subotič, ki se na sodišču ni pojavil in ni poslal opravičila, Matjaž Lavtižar Oman pa je svojo odsotnost opravičil.

Padel v kremplje izsiljevalcev

Že prejšnji teden je v obširnem nastopu svoje videnje domnevnega izsiljevanja predstavil Aleš Štern, ki med pričanjem ni mogel ustaviti solz in se izogniti tresočemu glasu, pri tem pa dejal, da je težko živeti s takšno stvarjo in da sploh ne ve, ali bo kdaj še imel mir.

Z izsiljevalcem sta se po Šternovih navedbah srečala leta 2010, ko naj bi Meti Plava poskrbel za zazidljivost Šternovih parcel, Plavi pa naj bi za uslugo plačal 128.000 evrov. Znesek je bil pozneje razpolovljen. S prvim plačilom naj bi padel v njihove kremplje, ne da bi se tega zavedal, je dejal Štern. Kasneje si je pri Plavi in Urošu Kepicu, ki je pred časom že priznal krivdo za sostorilstvo, sposodil denar za gradnjo hleva in privolil v visoke obresti. Ob tem naj bi začeli naraščati dolgovi do Plave in si je zato začel sposojati denar pri drugih ljudeh.