Število samomorov na Koroškem lani spet visoko

Koroška se po številu samomorov že dolgo uvršča v vrh slovenskega povprečja. Po spodbudnem padcu števila samomorov v letu 2005 je lani številka zopet poskočila.

Objavljeno
25. marec 2007 11.23
Slovenj Gradec/Ravne na Koroškem - Potem ko se je na Koroškem, ki se je dolga leta s povprečjem 27 samomorov letno uvrščala v vrh med slovenskimi regijami, število samomorov v letu 2005 spodbudno zmanjšalo na 16, se je žal številka v lanskem letu ponovno povišala. Koroški policisti so namreč lani obravnavali 26 primerov samomora in 18 poskusov samomora. Med samomorilci prevladujejo moški, saj je bilo teh lani na Koroškem 22.

Tako koroški policisti kot tudi zaposleni na Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Ravne na Koroškem so v minulih letih na tem področju izvedli številne preventivne aktivnosti, oboji pa ugotavljajo, da je tej problematiki namenjene premalo pozornosti. Za učinkovito preprečevanje samomora je potreben celovit pristop na regijski in državni ravni, še posebej je nujen nacionalni program za izboljšanje duševnega zdravja Slovencev, pravi Marijana Kašnik Janet z ZZV Ravne.

Med samomorilci več moških

Policisti izpostavljajo podatek, da se za samomor - v Sloveniji jih je letno okoli 600 - odloči več oseb, kot pa je žrtev prometnih nesreč. Na Koroškem je v zadnjih 22 letih samomor storila 601 oseba, število pa niha. Statistika od leta 1985 kaže dva večja padca v letih 1990 in 2005, ko je bilo na Koroškem 15 oz. 16 samomorov, največ pa jih je bilo leta 1996, in sicer 34.

Kot kažejo ugotovitve policistov, samomorilci, med katerimi je večina moških, to storijo najpogosteje z obešanjem, samomor pa je pogostokrat povezan z alkoholom, impulzivnostjo in agresivnostjo posameznika. Kot ugotavljajo policisti, ljudje interventno številko policije 113 večkrat uporabijo kot svoje zadnje dejanje, takrat pa se pokaže usposobljenost policistov za svetovanje ljudem v stiski.

Kot so pojasnili na Policijski upravi Slovenj Gradec, so koroški policisti v zadnjih nekaj letih z uspešnim komuniciranjem in prepričevanjem ter pravočasno zagotovitvijo pomoči rešili življenja najmanj trem občanom. Sicer pa se policisti za komuniciranje v kritičnih situacijah usposabljajo v okviru letnih izpopolnjevanj.

Uspešni preventivni programi

Samomor je zapleten pojav, pričakovanje, da bo kar izginil, je iluzija, cilj zmanjšati in omejiti samomor pa je dosegljiv, pravi Kašnik Janetova. Število samomorov je na Koroškem še vedno zelo visoko, a dva tako velika padca v letih 1990 in 2005 nakazujeta, da je možno število prezgodnjih smrti vendarle znižati. Žal pa kot posamezniki vplivamo le na del dejavnikov, ki povečujejo tveganje za samomor, navaja sodelavka ZZV Ravne.

ZZV Ravne je v minulih letih izvedel več preventivnih aktivnosti na področju preprečevanja samomorov, med drugim številne delavnice za zdravnike in duhovnike, da bi se čim bolj približali ciljni populaciji, pa so se z protistresnimi delavnicami in antidepresivnimi programi podali tudi v gostilne.

Po ugotovitvah ZZV Ravne je bil ta pristop med ljudmi zelo dobro sprejet, zato bodo s tovrstnimi aktivnostmi letos nadaljevali, načrtujejo pa tudi druge. Ob tem pa Kašnik Janetova poudarja, da smo pomembni vsi, saj lahko prisluhnemo ljudem okoli nas in tako opazimo marsikatero stisko ter preprečimo marsikateri usodni korak.