Štirje gasilci v bolnišnici, del Celja na mrzlem

Gasilci gasili požar pod mostom, nato je eksplodiralo. Most zaprt za nedoločen čas, spet težave v prometu.

Objavljeno
26. november 2015 18.09
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – V požaru, ki je v četrtek okoli pol enih zjutraj izbruhnil pod mostom čez Savinjo na Čopovi ulici, in eksploziji plina, ki je sledila, je bilo poškodovanih pet oseb, trije gasilci so še na zdravljenju v bolnišnici. Most, ki so ga v celoti obnovili pred 13 leti, je do nadaljnjega zaprt.

Pod mostom, ki povezuje Otok z Liscami in je tudi bližnjica do Laškega mimo mestnega parka, je zagorel odpadni material. Tam se pogosto zadržujejo brezdomci in uživalci prepovedanih drog. Ali se je morda kdo hotel pogreti in je gretje ušlo izpod nadzora, še ni znano. Policija sicer preiskuje prav v tej smeri, torej sum kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Deloma je to potrdil tudi poveljnik in direktor celjske poklicne gasilske enote Janko Požežnik, ki je dejal, da za ta čas samovžigi niso prav značilni.

Poklicni gasilci so skupaj s člani PGD Babno prvi prišli na teren in začeli gasiti. Pod mostom pa teče tudi plinovod in ogenj je na spojih plinovoda povzročil poškodbe, zaradi katerih je plin začel uhajati. Vzbuh plina je poškodoval štiri poklicne gasilce, Uroša Operčkala, Matjaža Škorca, Lovra Dobrosavljeviča in vodjo izmene Aleša Gradišnika. Prav Gradišnik je druge reševal iz ognjenih zubljev. Kot so sporočili iz celjske bolnišnice, so vse sprejeli v urgentni center, nihče pa ni bil v smrtni nevarnosti. Vsi so dobili lažje opekline obraza in rok, trije tudi opekline srednje stopnje po rokah. Enega so včeraj že odpustili v domačo oskrbo.

V požaru, ki so ga dokončno pogasili tudi z gasilci PGD Ostrožno, se je lažje poškodoval še dežurni delavec Energetike Celje, ki je zaprl plinski vod. Dobil je opekline po glavi, vendar ni potreboval zdravljenja v bolnišnici.

Poškodovana plinovod in vodovod

Dobavo plina so zaprli takoj po obvestilu o požaru, nekaj plina pa vendarle še ostane v plinskem vodu. Zaradi varnosti so tako območje dopoldne varovali gasilci PGD Ljubečna in PGD Celje Gaberje, ki so nadzorovali koncentracijo plina.

Brez plina in s tem ogrevanja so ostali stanovalci v naselju Lisce in v delu Trubarjeve ulice med Čopovo in letnim kopališčem. Po ocenah naj bi bilo brez ogrevanja okoli sto gospodinjstev. Medtem ko so delavci Energetike gospodinjstva v Trubarjevi ulici na plin znova priklopili do včeraj opoldne, jih je za Lisce čakalo težje delo. Plinski vod, speljan čez most, je namreč edini, ki vodi v ta del mesta. Občanom naj bi oskrbo s plinom zagotovili najpozneje danes.

V požaru je bil poškodovan tudi vodovod. Poškodbe niso bile tako hude, da bi morali prekiniti še dobavo vode. Kljub temu bodo morali ob sanaciji najverjetneje zamenjati vodovodne cevi. Prebivalce bodo o vseh popravilih sproti obveščali, so sporočili iz Energetike Celje, to pa obljubljajo tudi v krajevni skupnosti Savinja.

Zaradi zapore mostu spet gost promet

Statični pregled mostu so v mestni občini že naročili. Dokler pregled ne bo opravljen, bo most po 13 letih znova zaprt. Če so ga takrat zaradi obnove zaprli za tri mesece, je tokrat zaprt za nedoločen čas, saj pristojni še ne vedo, kako hudo je poškodovan, zato tudi ne morejo napovedati, koliko časa bo trajala sanacija. Na desni breg Savinje se do nadaljnjega z avtomobilom lahko peljete le po mostu na Ulici XIV. divizije, ki se nadaljuje v Cesto v Laško. Ta bo v prihodnje gotovo precej bolj obremenjena, saj se veliko voznikov, ki se iz Savinjske doline peljejo v Laško (ali obratno), hoče izogniti vožnji skozi mesto, zato so doslej izbrali pot čez most na Čopovi in ob mestnem parku.

Zadnja obnova mostu na Čopovi leta 2002, ko so poleg dveh voznih pasov uredili še kolesarski stezi, razsvetljavo, prevezali vse komunalne napeljave in obnovili mostno konstrukcijo ter jo okrepili z lepljivimi lamelami, je občino stala okoli 380.000 evrov. Koliko bo stala nova sanacija, bo znano šele, ko si bodo most in posledice požara ogledali strokovnjaki.