Četverica oškodovala podjetje za 55.000 evrov

Z zlorabo osebnih podatkov 40 ljudi so sklenili pogodbe s ponudnikom mobilnih storitev.

Objavljeno
07. december 2015 12.40
DUTB - Kriminalisti
Mi. K.
Mi. K.
Maribor − Policisti iz Maribora preiskujejo sum kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov in goljufije,v katere so domnevno vpleteni štirje storilci, stari med 21 in 41 let. Vsi osumljeni so doma iz območja mesta Maribor. Z zlorabo osebnih podatkov je bilo menda oškodovanih 40 ljudi, medtem ko je bila goljufija storjena v škodo ponudnika mobilnih storitev. Po poročanju Slovenskih novic je bilo s kaznivimi dejanji oškodovano podjetje Simobil.

Policisti so ugotovili, da so trije storilci na spletni strani oškodovanega podjetja sklenil eno ali dve naročniški razmerji na ime oškodovanca in tako izpolnil pogoje, da jim je podjetje prek drugega, dostavnega podjetja iz Maribora posredovalo pogodbo v podpis in izbrani mobilni telefon. »Na enak način so zlorabili podatke najmanj 40 fizičnih oseb, ki so za kaznivo dejanje izvedeli šele po prejetju računov od oškodovanega podjetja,« so sporočili.

Policisti so ugotovili, da se je četrti osumljenec, ki je prek posrednika zaposlen v podjetju za dostavo pošiljk, povezal s preostalimi tremi storilci tako, da jim je nudil pomoč in ni upošteval navodil vročanja. »Pakete, naslovljene na zlorabljena imena oškodovancev, je vročil dvema od opisanih osumljencev. S predajo paketov je omogočil, da so prvi trije osumljenci prišli do mobilnih telefonov višjega cenovnega razreda, najemnih pogodb in sim kartic, s katerimi so v več primerih opravil še plačilo z 'moneto' na bencinskih servisih ter plačevali preko spletnega naslova 'edenar.net'«, pojasnjujejo na policiji.

S tem so ponudnika mobilnih storitev v Sloveniji oškodovali za najmanj 55.000 evrov, saj je to podjetje poleg tega, da je samo oškodovano, prevzelo tudi odgovornost do vseh 40 oškodovancev in od njih ne bo več terjalo nastale škode.

Proti osumljencu, ki je vršil dostavo, so policisti podali kazensko ovadbo za kaznivo dejanje zlorabe osebnih podatkov, proti preostalim trem pa poleg zlorabe osebnih podatkov še kaznivo dejanje goljufije.