Štirje šarplaninci čakajo naslednjega vlomilca

Andrej J. je 13. maja lani okrog štirih zjutraj, ko se je napol v spanju v svoji hiši odpravil proti stranišču, doživel šok. Sprva je pri vratih v predprostor zagledal senco, še pozdravil je, saj je mislil, da je njegov oče, ki gre ob tej uri večkrat v Zagreb. Oče vedno odzdravi nazaj, tokrat pa ni bilo odgovora. Nato je ugotovil, da so vrata odprta, čeprav jih vedno zapirajo.

Objavljeno
22. februar 2011 19.56
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana - Prižgal je luč, pred njim pa je stal moški z masko na obrazu. »Ti pa nisi za sem,« mu je rekel in zavpil, da kradejo. »Posvetil mi je v obraz in stopila sva eden proti drugemu,« je povedal Andrej J., ki je bil odločen, da neznancu potegne masko z obraza - že prej mu je namreč večkrat kaj izginilo, policisti pa so mu dejali, da mora biti storilec kdo od domačih ali voznikov, ki delajo zanj. Možakar med vrati je po višini tudi ustrezal enemu od voznikov. Nato sta se zravsala, je povedal.

»Ušvasal me je po glavi z baterijo, a sem mu masko potegnil dol. Prijel sem ga za prsi in ga potisnil ven iz hiše, nato pa je začel vpiti na pomoč, kar se mi je zdelo čudno. Pritekel je njegov pomagač in me začel tepsti. Jaz sem prvega še kar držal, saj marsikaj prenesem, tudi udarce. Tudi jaz sem oba udaril. Pritekla je žena in tisti, ki ga nisem držal, jo je vrgel po tleh. Nato je eden zavpil: 'Ustreli ga!' in nagonsko sem ga spustil,« je še povedal Andrej J. Nepridiprava sta nato zbežala, in čeprav sta se oškodovani in sosed takoj spustila v akcijo in ju iskala, ju nista našla. Andrej J. ne ve, kako je storilec, ki je očitno dobro vedel, kaj išče, saj ni ničesar razmetal, prišel v hišo. »Ata je rekel, da je vrata zaklenil, čeprav je možno tudi, da jih je pozabil,« je povedal.

»Izpraznil je moževo denarnico in vzel tudi mojo ter denarnice od hčera,« je povedala Veronika J., ki jo je zbudil možev klic. Sama je pogrešila 500 evrov, hčeri je izginilo še približno 150 evrov, denarnice pa so izpraznjene ležale po dvorišču. Povedala je, da je bila od udarca, zaradi katerega je padla na tla, vsa modra, v obraz pa tudi ona ni videla storilca - tudi drugi je bil maskiran, je povedala. Ukradeni denar v nasprotju z možem terja nazaj.

»Briga me za denar, ne rabim ga nazaj in bog ne daj, da bi zahteval več, kot so mi vzeli. Mirno življenje mi pomeni več. Zato sem tudi zamenjal vse ključavnice in kupil štiri šarplanince. Že leto dni ne spim. Povem pa vam, ko naslednjega dobim v hiši, bo huda ura,« je na ljubljanskem okrožnem sodišču razburjeno pripovedoval Andrej J., ko so ga vprašali, koliko denarja mu je izginilo iz hiše v Repnjah pri Vodicah maja lani, ko je v njej zalotil vlomilca. Policistom je menda namreč rekel 2000, v preiskavi pa 3000 evrov. A Andrej J., ki takšne vsote po lastnih besedah zaradi podjetja, ukvarja se z avtoprevozništvom, večkrat nosi s seboj, je, da mu ne bi česa očitali, umaknil premoženjsko-pravni zahtevek na sojenju Shkelzenu Kastratiju, o katerem tožilstvo trdi, da ga je s pajdašem okradel.

Štiriintridesetletni državljan Srbije Shkelzen Kastrati je bil že večkrat obsojen zaradi velikih tatvin pa tudi nasilništva. Tožilstvo mu tokrat očita roparsko tatvino, glavni dokaz pa je maskirna kapa z izrezom za oči, ki jo je Andrej J. storilcu potegnil z obraza, da bi ugotovil, kdo mu krade. Zaradi teme vlomilca ni videl, a Kastrati po postavi ustreza opisu storilca. Kastrati, ki je od lanskega decembra, ko so ga prijeli, v priporu, je v svoj zagovor na sodišču povedal, da z dejanjem nima nič in da nikoli ni bil v Vodicah, kjer je doma oškodovanec, in da sploh ne ve, kje je to. Ne ve niti, kako je njegova sled DNK prišla na kapo.

Sojenje se bo nadaljevalo konec marca, ko bodo zaslišali strokovnjaka z Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL), ki je izdelal mnenje, da sled na najdeni kapi pripada Kastratiju. Zagovornik Gorazd Fišer, ki mnenje zavrača, je namreč opozoril na nekatere neskladnosti in pomanjkljivosti. Predlagal je, naj sodišče odredi neodvisno izvedensko mnenje inštituta za sodno medicino in med drugim opozoril, da je bilo mnenje NFL izdelano že v enem dnevu, kar je nenavadno hitro. A sodni senat pod vodstvom sodnika Andreja Barage je odločil, da za zdaj po tem ni potrebe.