Strelec iz Ponikve mora na zdravljenje

Poskus uboja dokazan. Vsi se strinjajo: Anton Zanjko je potreben zdravljenja.

Objavljeno
02. oktober 2014 14.35
Vili Einspieler, Celje
Vili Einspieler, Celje
Celje – Na celjskem okrožnem sodišču so Antonu Zanjku, ki je maja streljal na dva celjska reševalca, danes izrekli varnostni ukrep obveznega petletnega psihiatričnega zdravljenja. Do nastopa ukrepa so mu zaradi ponovitvene nevarnosti podaljšali pripor.

Senat pod predsedstvom sodnice Mojce Turinek je upošteval predlog okrožne državne tožilke Marjete Kreča, ki mu zagovornik Boris Kmet ni nasprotoval, ker je ocenil, da je Anton Zanjko nujno potreben zdravljenja.

Po mnenju Turinkove, ki je izhajala iz izvedenskega mnenja izvedenke psihiatrične stroke Viktorije Žigon Frangeš, obtoženi ni bil sposoben razumeti kaznivega dejanja. Sodišče bo potrebo po izvajanju varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja na forenzičnem oddelku UKC Maribor preverjalo vsakega pol leta.

Na današnji glavni obravnavi je izvedenec za orožje Franc Sablič, ki je pregledal in preizkusil zaseženo orožje obdolženca, pojasnil, da je šlo za revolver, ki je v prosti prodaji. Kot je še izpovedal, je bilo strašilno plinsko orožje predelano, kakovostno predelana kovinska cev in prevrtan vrtljiv bobnič pa omogočata povzročitev smrtne poškodbe. Če bi Zanjko cev orožja usmeril proti osebam, ki so bile od njega oddaljene od 10 do 40 metrov, bi jim lahko kljub temu, da predelano orožje ni najbolj natančno, povzročil smrtne rane.

Pričevanje strokovne sodelavke Centra za socialno delo Šentjur (CSD) Alenke Krilnik je nazorno pokazalo, da CSD po incidentu v Podgaju pri Ponikvi, ko je 74-letni Zanjko s predelano pištolo streljal na ekipo celjske reševalne službe, ki je prišla po njegovo štiri leta starejšo ženo Terezijo, da bi jo odpeljali v bolnišnico in jo tam oskrbeli, ni ničesar ukrenil. Kot je izpovedala Krilnikova, so v CSD menili, da je za Zanjka dobro poskrbljeno na forenzičnem oddelku UKC Maribor. Zato so čakali na konec kazenskega postopka na sodišču.

Po oceni Zanjkovega zagovornika Kmeta CSD Šentjur očitno meni, da jim ni treba skrbeti za njihove občane, če niso na njihovem ozemlju. Čeprav je res, da bi lahko skrbnika za Zanjka zahtevalo tudi sodišče, je Kmet poudaril, da gre za podajanje žogice, in ne za reševanje človeka.

Po njegovem bi bil najboljši skrbnik Zanjkov sin, ki pa noče sodelovati, kot je še izpovedala Krilnikova. Navsezadnje so se indici o Zanjkovem psihičnem stanju kazali že prej, ko se je pritoževal nad sosedi, da mu kradejo elektriko, čeprav ni bil obravnavan zaradi psihičnih težav.

Marjeta Kreča je poudarila, da so bila obtožencu, ki je med drugim sam izpovedal, da je hotel ubiti enega reševalca in si soditi sam, dokazana vsa očitana mu kazniva dejanja.

Podaljšanje pripora je predlagala tudi zato, ker je menila, da mora Zanjko jemati zdravila pod nadzorom. Poleg tega je že bil pogojno obsojen zaradi nasilja, njegovo psihično stanje in blodne ideje pa ne izključujejo ponovitvene nevarnosti.

Ker je dal Kmet prednost koristi Zanjka, se na sodbo sodišča ne bo pritožil. Po njegovi oceni je Zanjko potreben skrbi in zdravljenja, ker je v takšnem stanju, da ne more funkcionirati sam. Zato bi naredil več škode kot koristi, če bi ga skušal s pravnimi argumenti rešiti obtožb. Zlasti bi lahko oporekal tožilstvu, da je šlo za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti.

Kmet je zaradi koristi Zanjka soglašal tudi s predlogom za podaljšanje pripora.