Strelec v žrtev gledal kakor zombi

Na predobravnalnem naroku Bojan Jerančič, ki je po očitkih tožilstva zahrbtno streljal na svojega dobrega znanca, ni priznal krivde.

Objavljeno
05. marec 2018 20.52
Sodišče
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Novo mesto – Pred sodnika novomeškega okrožnega sodišča je včeraj stopil Bojan Jerančič, ki mu obtožnica očita poskus umora iz koristoljubja. Obtoženi krivde ni priznal. Glavna obravnava se bo začela 26. marca.

Za priznanje krivde je višji državni tožilec Srečko Hočevar ponudil obtoženemu 16 let zapora, vendar 68-letni Jerančič, znani dolenjski hitropotezni šahist in upokojeni organizator športne rekreacije, tega ni nameraval storiti. »Ne priznam krivde po obtožbi,« je dejal. Tožilstvo Jerančiču s stalnim prebivališčem v Stopičah sicer očita, da je na zahrbten način in iz koristoljubnosti poskusil umoriti svojega dobrega znanca Miodraga Lazareviča iz Novega mesta. »Na neugotovljenem kraju in v neugotovljenem času« je po očitkih iz obtožnice pridobil pištoli walter, eno kalibra 22 z dušilcem in drugo kalibra 7,65 milimetra, ju po streljanju odpeljal k znancem in tam skril, ti pa so ju menda naslednji dan našli v kleti in o najdbi obvestili policijo.

Tožilstvo je prepričano, da je Jerančič zaradi 15.000 evrov dolga 8. oktobra lani žrtev pripeljal z osebnim avtom znamke golf in jo zvabil v gozd v bližini stanovanjske hiše v Velikem Slatniku, češ da ji bo nekaj pokazal, nato pa jo je nameraval tam s streli iz pištole pokončati. Pred tem je znancu naročil izkop jame z delovnim strojem z izgovorom, da bo tja skril neke predmete, menda sinove. Hkrati mu je zabičal, da o tem ne sme nikomur ničesar povedati. In strojnik je tej zgodbi očitno verjel, saj je izkopal jamo, v katero je Stopičan kasneje menda nameraval odvreči truplo in ga zagrebsti. Toda Lazarević je streljanje preživel in po tavanju po gozdu naletel na zakonski par. Reševalna akcija je nato bliskovito stekla.

Pod vplivom psihiatričnih zdravil

Na predobravnavnem naroku se je obtoženčev zagovornik Matjaž Medle strinjal, da na zaslišanje povabijo vse priče razen obtoženčeve partnerice, saj je povsem na dnu in zaslišanja po njegovih besedah ne bi prenesla. Lazarevića včeraj na sodišče ni bilo, prišel pa je njegov pooblaščenec, odvetnik Branko Rožman, ki je povedal, da bodo višino odškodnine priglasili med kazenskim postopkom.

Medle nam je na vprašanje, na čem temelji obramba, odvrnil, da predvsem zanikajo, da bi Jerančič streljal na Lazarevića iz zahrbtnosti in iz koristoljubja, saj »temu ničesar ne dolguje, ampak je v ozadju nekaj drugega«. Kaj je v ozadju, se bo po njegovih besedah razkrilo med dokaznim postopkom. »Moj klient je v trenutku streljanja deloval kot zombi, tako je povedal Lazarević. To pomeni, da Jerančičev takratni videz kaže na njegovo psihofizično stanje, saj je imel v krvi psihiatrična zdravila,« je povedal Medle in zatrdil, da po njegovem vedenju Jerančič Lazareviću in njegovemu polbratu ne dolguje ničesar. Ves dolg jima je menda vrnil že pred več kot desetimi leti. Odvetnik je še pojasnil, da je dolg nastal pred letom 2004, ko je imel obtoženi še gostilno, nato je šel po letu 2010 v osebni stečaj in Lazarevič takrat ni priglasil dolga v stečajni masi.

Izstrelil štiri naboje

Lazarević je pred nedavnim v pogovoru za Delo izjavil, da od Jerančiča nikoli ni na silo zahteval vračila denarja ali mu grozil, saj je vedel za vse njegove finančne težave. Pred dobrim letom in pol mu je omenil, da potrebuje denar za gradnjo hiše, vendar je dolžnik z vračilom 15.000 evrov z raznimi izgovori odlašal. Namesto vračila denarja, tako je dejal Lazarević, je njegov dobri znanec, za katerega je bil prepričan, da nikomur ne bi storil nič žalega, vanj v gozdu izstrelil štiri naboje. Prva krogla ga je zadela v trebuh, in ko je začel bežati, ga je ustrelil še v levo ramo, hrbet in koleno.

Precej zapleten kirurški poseg je bil potreben zaradi rane v trebuhu, pri čemer je naboj poškodoval ozko črevo in glavo trebušne slinavke. »Problematična je bila rana v predelu trebuha, operacija je uspela in zdaj je bolnik na intenzivni terapiji. Je pri zavesti, njegovo zdravstveno stanje je stabilno, ni v življenjski nevarnosti,« so dan po lanskem strelskem obračunu na naše poizvedovanje sporočili iz bolnišnice. V njegovem telesu pa sta ostala naboja v vratu in pod ključnico. Po posvetovanju z zdravnikom ju za zdaj na novomeški kirurgiji ne nameravajo odstraniti.