Streljanje pred restavracijo: Preiskava NPU zastavljena zelo široko

Po naših podatkih so bile danes na delu vse razpoložljive sile preiskovalcev krvnih deliktov.

Objavljeno
17. december 2014 21.00
Kriminalisti pred restavracijo Via Bona Ljubljana 17.12. 2014
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – Po prvih govoricah, kaj se je v torek zvečer zgodilo na parkirišču pred restavracijo Via Bona na Viču, je policija danes dopoldne le uradno potrdila, da je neznanec ustrelil moškega in pobegnil. Kot je znano, je pod streli obležal direktor Kemijskega inštituta Janko Jamnik, preiskava pa je zaradi kopice možnih motivov zastavljena zelo široko.

Že dolgo o razlogih za kaznivo dejanje, kakršno se je zgodilo včeraj nekaj pred 20. uro na Tbilisijski ulici v Ljubljani, v javnosti ni krožilo toliko različnih teorij zarote in povodov za zločin. A za zdaj neizpodbitno dejstvo ostaja le, da so se kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in ljubljanske policijske uprave s preiskavo osredotočili tako na zasebno kot na poslovno življenje ustreljenega moškega, zato je preiskava zastavljena zelo obsežno. Pogovore opravljajo z več ljudmi, preiskave pa potekajo na različnih lokacijah, med drugim tudi na Kemijskem inštitutu. Po naših podatkih so bile danes na delu vse razpoložljive sile preiskovalcev krvnih deliktov, saj za zdaj glede konkretnejših okoliščin še precej tavajo v temi.

Policija je, kot je pri tako zapletenih preiskavah običajno, z informacijami, ki jih posredujejo javnosti, zelo skopa. Drago Menegalija, predstavnik generalne policijske uprave s področja kriminalitete, je potrdil le, da so bili okoli 19.45 obveščeni o najdeni poškodovani osebi na enem izmed parkirnih prostorov na območju Viča. Poškodovanca je na kraju oskrbela ekipa nujne medicinske pomoči, odpeljali pa so ga na zdravljenje v ljubljanski klinični center. Po naših zanesljivih informacijah življenje direktorja Kemijskega inštituta visi na nitki, menda pa je bil dvakrat ustreljen v glavo.

»Prve ugotovitve kažejo, da je neznani storilec ustrelil moškega, ki se je pripeljal na parkirni prostor, vozilo zaklenil in se odpravil proti gostinskemu lokalu. Po dejanju je storilec odšel, moški pa je hudo poškodovan obležal na parkirišču,« je še pojasnil Menegalija in dodal, da je takoj stekla intenzivna preiskava in zbiranje obvestil za razjasnitev okoliščin kaznivega dejanja.

Na delu tudi NPU

Danes so na pomoč kolegom iz ljubljanske policijske uprave priskočili še kriminalisti NPU, skupaj s forenziki in ob navzočnosti preiskovalnega sodnika ter specializirane državne tožilke pa so čez dan opravljali ogled kraja kaznivega dejanja. »V tej fazi preiskave preverjamo vse možne verzije in motive, ki so lahko povod za omenjeni dogodek,« je sklenil Menegalija.

Kot neresnične so se izkazale prve navedbe nekaterih medijev, da je neznanec žrtev ustrelil med novoletno zabavo v restavraciji. Naši viri pravijo celo, da so moškega našli na tleh na parkirišču, sprva pa so celo mislili, da je nekdo omagal pod težo alkohola ali da se je iz kakšnega zdravstvenega razloga zgrudil. Šele zdravnica nujne medicinske pomoči, ki je prišla na kraj nesreče, je menda z gotovostjo potrdila, da gre za strelne rane. S Kemijskega inštituta so sporočili, da jih je v torek zvečer pretresla novica o nasilnem dejanju na območju Viča. Zaradi varovanja osebnih podatkov, zaščite svojcev in interesa preiskave pa drugih informacij ne morejo posredovati.