Taksistu je brez razloga prerezal vrat

Stroka je ocenila, da je bil Vid Lubi zaradi opitosti in drog neprišteven. Hitra pomoč preprečila tragedijo.

Objavljeno
03. september 2014 20.11
Sojenje Vid Lubij,Ljubljana Slovenija03.09..2014
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana – »V redu, hvala,« je na vprašanje okrožne sodnice po počutju odvrnil Vid Lubi, ki je v začetku maja brez razloga taksistu surovo prerezal vrat. A ga je sodnica brž seznanila, da vprašanje ni bilo vljudnostno, temveč jo glede na ugotovitve izvedenca in njegovo odvisnost zanima, ali bo lahko spremljal proces.

Še preden je okrožna državna tožilka Katarina Bergant prebrala obtožnico zaradi poskusa uboja v stanju neprištevnosti, je navzočnosti javnosti nasprotoval zagovornik, češ da je pred obtoženim še vse življenje in bi poročanje medijev lahko vplivalo na njegovo resocializacijo in vklop v družbo. A se senat pod predsedstvom okrožne sodnice Dejane Fekonja s tem ni strinjal. »Javnost bo izključena le takrat, ko bo zaslišan izvedenec psihiatrične stroke, saj drugače ni zakonskih razlogov,« je bila jasna sodnica.

Ko je Metrojev taksist Tomaž S. 2. maja popoldne pri gostilni Šestica v središču Ljubljane pobral 23-letnega Ljubljančana Vida Lubija, še slutil ni, da bo njegovo življenje kmalu viselo na nitki. Pri garažah na Kunaverjevi ulici v Dravljah mu je Lubi, ki je sedel v avtomobilu za voznikom, brez razloga hotel vzeti življenje.

Izvlekel je tapetni nož in mu dobesedno prerezal vrat, za nameček pa ga je z neznanim ostrim predmetom v vrat še zabodel. Le hitri pomoči se je zahvaliti, da ni izkrvavel, zato je kaznivo dejanje ostalo pri poskusu. Mimo krvavega kraja dogodka je namreč prav takrat prišel mladenič, po poklicu medicinski tehnik, ki je prisebno in strokovno ukrepal ter ranjenemu svetoval, kako preprečiti najhujše.

Izvedenec psihiatrične stroke je ocenil, da je bil obtoženi zaradi vpliva prepovedanih drog, zdravil in alkohola v času kaznivega dejanja neprišteven, kar pomeni, da za kaznivo dejanje ni odgovoren, zato je imelo tožilstvo pri pregonu precej zvezane roke.

Užival je celo pomirjevala za konje

Obtoženi Lubi, ki je od 4. maja v priporu na enoti forenzične psihiatrije, je pred senatom navrgel, da o dogodku ne ve nič, se je pa strinjal z branjem povedanega v preiskavi. Takrat je pojasnil, da je sam poklical policijo, saj se je čez čas zbudil v grmovju, roko je imel krvavo in je sklepal, da je nekaj storil. Seznam zdravil in drog, ki jih je redno poplakoval z alkoholom, je dolg. Med njimi se najde celo ketamin, znano pomirjevalo za konje.

Iz prepisa zagovora se da razbrati, da je bil zmeden, posamične dogodke pa je preskakoval. Ne spomni se, da bi koga poškodoval, s tem sta ga seznanila šele policista. Včeraj je v hramu pravice sklenil, da na vprašanja ne bo odgovarjal, razen na tista, ki mu jih bo postavil njegov zagovornik.

Da so prepovedane droge, tablete in alkohol sinovo življenje povsem sesuli, sta na prostoru za priče potrdila tudi njegova oče in mati. Prvi je povedal, da od leta 2011 vesta za sinovo odvisnost, doma so se o tem pogovarjali, iskali rešitve, a je Vid vztrajal, da se bo sam izkopal iz mamilskega pekla. Po več mesecih iskanja rešitev so starši sklenili, da mu doma odpovedo gostoljubje, a ga niso poslali na cesto, ampak so mu najeli stanovanje.

Obtoženi je obiskoval tudi strokovno pomoč, vendar jo je predčasno prekinil. Konec januarja je hotel storiti samomor, zato je nekaj časa preživel na psihiatriji, je še pojasnil njegov oče. Kljub vsem problemom, ki sta jih z ženo imela z njim, ga ne poznata kot agresivnega, saj nad njiju ni nikoli dvignil roke niti ni uničeval inventarja.

Z vidno dolgo brazgotino na vratu, ki je posledica zareza z nožem, je pričal tudi oškodovanec. Že pred preiskovalnim sodnikom sredi maja je povedal, da se je z obtoženim med vožnjo normalno pogovarjal, sicer samo o vremenu, še zdaleč pa ni slutil, da bi lahko bilo kaj narobe.

Ko je pri garažah v Dravljah ustavil vozilo, je na vratu nekaj začutil, sprva je mislil, da mu je okoli vratu ovil žico. A je takoj zatem špricnila kri. Začutil je še vbod v vrat. Iz avta ni mogel takoj, ker je bil pripet z varnostnim pasom. Ko je le izstopil, ga je napadalec gledal, prav tako ga je gledal ves čas, ko je po taksi radijski zvezi poklical pomoč. Nato je napadalec pobegnil.

Na vprašanje zagovornika, ali mu je obtoženi pisal, je pritrdil. »Ja, v pismu, ki ga verjetno niti ni sam napisal, se mi je opravičil.« Je pa zunaj razpravne dvorane taksist potarnal: »Če jaz potniku ne izdam računa, me takoj doleti 200 evrov kazni. Kakšna kazen pa bo doletela tega, ki me je skoraj ubil?« Oškodovanec je sodišču vložil tudi 35 tisočakov premoženjskopravnega zahtevka za nepremoženjsko in premoženjsko škodo, ki jo je utrpel zaradi dogodka.

Pričakovati je, da bo sodišče zadnjo reklo 24. tega meseca, ko se bo sojenje nadaljevalo s sklepnimi besedami tožilstva in obrambe.