Tanko toži Tofa

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko zaradi zapisa toži podjetje Toneta Fornezzija Tofa.

Objavljeno
25. september 2013 16.19
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – »To je bil javni odmev na skrajno nesramen nastop Jožeta Tanka, v katerem je žalil predsednika države ob odločitvi, da odlikuje Tomaža Ertla,« je Tone Fornezzi Tof na sodišču pojasnjeval, zakaj je objavil prispevek Strahopezdljivec Tanko, zaradi katerega poslanec njegovo podjetje toži za 10.000 evrov.

»Ljudje so zaradi teh zapisov na različnih prireditvah tudi stopili do mene in se šalili, pri tem pa še kakšno dodali,« je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko na ljubljanskem okrajnem sodišču povedal o tem, kakšne so bile posledice zapisa na spletni strani toftop.si, ki je povzročil duševne bolečine, zaradi katerih toži humorista in novinarja Toneta Fornezzija Tofa oziroma podjetje Studio T, d. o. o., katerega prokurist je Tof.

Da je »opozicijski govedar, Janševo trobilo, čefurski hlapec, da je Srbom povsod lezel v rit, da je zaveden postal šele po osamosvojitvi, da je strahopezdljivo čuval svojo rit in se skrival v varnem zavetju, nato pa se proglasil za junaka,« je med drugim zapisal Tof, dodal tudi, »da bi največ storil za državo, če bi zaprosil za politični azil v Albaniji in še kaj bi se našlo,« je Tanko povedal o tem, kateri deli prispevka so bili zanj najbolj sporni. Tanko je še pojasnil, da zapisi niso le žaljivi, ampak tudi neresnični, med drugim je povedal, da je bil vpoklican v obrambo dežele in je tudi patruljiral ob Kolpi.

Zaradi vsega, je povedal Tanko, je bil čustveno prizadet, psihično labilen, vse skupaj pa je načelo tudi njegovo samozavest, zaradi česar je posledično trpelo tudi njegovo delo. Trpeli so tudi družinski mir in odnosi, saj so prispevek prebrali žena in otroka ter njihovi sodelavci in sošolci.

Težave so se po njegovih besedah pojavile tudi v delovnem okolju, zbadljivk in cinizma je bil deležen tudi v državnem zboru, kar je vplivalo na njegov status med poslanci v njegovi poslanski skupini, katere vodja je, in med drugimi poslanci. Diskreditacij je bil deležen tudi v lokalnem okolju. Ker je Tof o zadevi pozneje pisal tudi v rubriki Butik Nedeljskega Dnevnika, ga je vsakič znova spomnil na to, poleg tega pa so mu izrezke iz Butika neznanci pošiljali tudi domov.

Zadnjega je prejel julija letos, ko je bila napovedana glavna obravnava v tej zadevi, v njem pa je Tof pisal o tem, da Tanko že načrtuje razkošne počitnice, saj ga toži za 10.000 evrov. Tako še vedno nima miru, je povedal Tanko. »Ob vsem tem občutiš nemoč, tak prispevek namreč prebere na tisoče ljudi, preostalo mi je le, da sem vložil tožbo,« je povedal. »Poleg tega,« je dejal Tanko, »se Tof ne sklicuje na nobeno mojo konkretno izjavo v državnem zboru, čeprav so vse posnete in obstaja tudi magnetogram. Ob tem lahko smatram, da gre zgolj za podtikanje,« je povedal in dodal, da mu ni jasno, zakaj se ravno Tof čuti poklicanega, da obračuna z njim, saj nihče od teh ljudi, ki naj bi jih sam žalil, ni ukrepal proti njemu.

Klin se s klinom zbija

Tof je na sodišču povedal, da je bil Tanko izredno žaljiv do takratnega predsednika Danila Türka, ljudje pa so mu poslali veliko protestnih sporočil – ta je le strnil v vest in jo objavil na spletni strani toftop.si. Vest so po treh dneh umaknili, kot umaknejo vse prispevke. »Z vsebino prispevka se strinjam, priznavam le to, da je bilo v njem nekaj grobih izrazov, ki pa resnice ne spremenijo. To je bil odziv na žalitve Tanka, ki je znan po tem, da rad žali vse, ki niso v njegovi stranki,« je povedal in na vprašanje, ali se mu zapis ne zdi žaljiv, odgovoril, da »gre za rahlo žaljiv odziv na Tankovo žaljivo izjavo ter da se klin s klinom zbija«.

Tanko je sicer odgovoril na očitek, da sam uporablja grobe izraze, na primer da je poslanki Meliti Župevc dejal, da je blondinka. Dejal je, da je to izrekel zato, ker je res blondinka in da s tem ni mislil nič drugega, da pa to tako ali tako nima nič s tem postopkom. Tofa je zanimalo tudi, zakaj ni zahteval popravka, Tanko pa je povedal, da imajo s tem v SDS slabe izkušnje in da bi bil to po njegovi oceni le brezupen poskus, ki bi sprožil še dodatne verbalne napade.

Tof je Tanka vprašal še, ali glede na hude duševne bolečine, ki jih zatrjuje, lahko prinese zdravniško potrdilo in pove, ali je bil zaradi tega na bolniškem dopustu. Tanko mu je odgovoril, da takšne težave preboleva sam in da pri zdravniku ni bil. Obravnava se je končala s Tofovim vprašanjem, kje je bil Tanko leta 1990, ko je bila Slovenija na robu vojne, na kar je Tanko odgovoril, da v Sloveniji, razen če se je mudil na kakšni službeni poti.

Sodnica Katja Ficko Dolžan je slišala dovolj, da lahko o zadevi razsodi, Tanko in Tof pa bosta sodbo dobila po pošti.