Todorović se bo moral zagovarjati

Na Okrajnem sodišču v Ljubljani se zaradi kaznivega dejanja razžalitve zagovarja nekdanji predsednik Društva izbrisanih Aleksandar Todorović.

Objavljeno
18. december 2006 11.25
Generalni direktor za mednarodno pravo in zaščito interesov Andrej Šter
Ljubljana - Nekdanji notranji minister Andrej Šter in dva njegova uslužbenca tožijo predsednika Društva izbrisanih Aleksandra Todorovića, ker je imenoval Štera in ostale sodelavce 'necivilizirani fašisti'. Todorović se tako zagovarja zaradi kaznivega dejanja razžalitve.

Trije nekdanji uslužbenci notranjega ministrstva ga tožijo zaradi razžalitve časti in dobrega imena, ker jih je leta 2003 po snemanju oddaje Trenja označil za fašiste. Todorović, proti kateremu so omenjeni zasebno tožbo vložili, namerava vztrajati pri izrečenih beseda, pred tem pa je zavrnil ponudbo za poravnavo, po kateri bi se moral v medijih opravičiti, poroča 24ur.

Andrej Šter že obsojen za žaljivo obdolžitev

Kot smo že pisali, so Andreja Štera na ljubljanskem okrožnem sodišču spoznali za krivega kaznivega dejanja žaljive obdolžitve. Očital mu ga je Marko Perak iz Mežice, predsednik društva izbrisanih, vendar so sodniki uporabili milejšo pravno kvalifikacijo, brez očitanih hudih posledic za zasebnega tožilca.

Tričlanski senat je Šteru izrekel pogojno obsodbo – mesec dni zapora z enoletno preizkusno dobo ter mu naložil plačilo stroškov kazenskega postopka in 120.000 tolarjev povprečnine, zasebnega tožilca pa je z njegovim odškodninskim zahtevkom napotil na pravdo. Šterov zagovornik Boris Grobelnik je po obrazložitvi sodbe napovedal pritožbo.