Todorović želel oditi za vedno

Najbolj znani izbrisani Aleksandar Todorović je v sredo odprl plinsko jeklenko in si tako v stanovanju na Ptuju hotel vzeti življenje. Vonj po plinu je aktiviral sosede, ki so poklicali gasilce.

Objavljeno
25. september 2009 14.17
Aleksandar Todorović
Uroš Praš
Uroš Praš
Spokojnost, ki jo na zunaj kaže blok v Kvedrovi ulici 5, je po sredinem dogodku le slaba kulisa. Kot je sporočil Bartolo Lampret, tiskovni predstavnik mariborske policijske uprave, je približno ob 15.30 moški, star 54 let, poskušal narediti samomor. V stanovanju naj bi bil tudi 16-letni fant, ki je stekel iz prostora. Na kraj dogodka so nemudoma odšli gasilci PGD Ptuj in policisti. Stanovalce so evakuirali iz stavbe in s silo odprli vrata sobe ter zaprli ventil jeklenke.

Kot smo izvedeli, je prvi aktivist izbrisanih Slovenije Aleksandar Todorović hotel za večno zaspati. Odnesel je plinsko jeklenko iz kuhinje v sobo in se zaklenil. Tam je odprl varnostni ventil in se ulegel. Če sosedje ne bi zavohali plina, bi mu gotovo uspelo končati življenje. Kot nam je povedala Marija Mencingar, ki stanuje le nekaj vrat proč, je okoli 15.15 stopila na hodnik, kjer jo je presenetil močan vonj po plinu. Najprej je pomislila, da je nekdo v kleti pustil jeklenko, ki je začela puščati. Zato se je odpravila navzdol po stopnicah, a ni našla nič posebnega. »Ježešmarija, kaj če bi vse vkup eksplodiralo?!« je dodala Marija in povedala še, da ji je plin v tistih nekaj minutah, ko se je zadržala na stopnišču, že začel dražiti oči in grlo. »Pa kaj neki ga je prijelo?« se je vprašala, »saj je bil vedno prijazen, pozdravljal je, nikdar ni delal težav.«

Govorili smo še z najbližjim Todorovićevim sosedom Branislavom Erlačem, ki je poklical gasilce. Na čuden vonj ga je opozoril 23-letni sin Matej, ki se je ravno vrnil domov. Erlač pravi, da se mu je že v stanovanju zdelo, da voha plin, kakor hitro pa je sin odprl vrata, je vedel, da je tukaj nekaj resno narobe. S sinom sta takoj odšla v pritličje in na veliko odprla vsa vrata ter poskušala narediti prepih. Ker pa je ves blok smrdel, je raje poklical gasilce. »Niti pomisliti ne upam, kaj bi se zgodilo v stanovanju Todorovića, če bi se pojavila kakšna iskra,« je sklenil državni podprvak v ribolovu v društvu invalidov. Tudi njemu se ne sanja, kaj je Todorovića privedlo do tega, da si je hotel vzeti življenje. »Kleti imava skupaj, vedno se je ponudil, da mi kaj pomaga, če je treba,« je še povedal Branislav.

Več v današnji zdaji Slovenskih novic!