Tovšakove jutri ne bo na sodišče

Začetek sojenja zaradi domnevne poneverbe denarja iz solidarnostne blagajne je zaradi bolezni Tovšakove preložen.

Objavljeno
09. oktober 2012 13.05
Posodobljeno
09. oktober 2012 13.30
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Celje - Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak bi morala jutri znova stopiti pred celjske okrožne sodnike zaradi očitkov o poneverbi in neupravičeni uporabi tujega premoženja, a je glavne obravnava preklicana.

Gre za 420.000 evrov solidarnostnih sredstev Vegradovih delavcev, na zatožni klopi pa Tovšakovi družbo dela Branka Gabrijel, ki je bila v Vegradu direktorica kadrovsko-splošnega sektorja.

Obtožba specializiranega tožilstva Tovšakovi in Gabrijelovi očita neupravičeno uporabo in prilastitev sredstev iz blagajne vzajemne pomoči delavcev treh družb Vegrada.

Za poslovanje od začetka leta 2009 do sredine leta 2010 sta namreč po prepričanju tožilstva neupravičeno uporabili nekaj več kot 420.000 evrov sredstev iz omenjene blagajne. Ker sta del denarja vrnili, naj bi bil znesek dejanskega oškodovanja nekoliko nižji - 220.000 evrov.

Med tem je bilo tudi 32.800 evrov, ki so jih zaposleni leta 2009 zbrali kot solidarnostno pomoč, za družini dveh smrtno ponesrečenih Vegradovih delavcev iz BiH (eden je umrl v delovni, drugi v prometni nesreči).

Denar je Vegrad porabil za poslovanje, čeprav so delavci prostovoljne prispevke zbrali v posebni blagajni za vzajemno pomoč. Družini sta sredstva dobili šele ob uvedbi stečaja v Vegradu.

Obtožnico je tožilstvo vložilo novembra lani, pravnomočna pa je postala februarja letos. Julija je bil na sodišču predobravnavni narok, a Tovšakova in Gabrijelova takrat nista priznali krivde - Tovšakova se o obtožnici ni hotela izreči, medtem ko Gabrielova ne priznava nobene točke iz obtožnice. Zato je sodnica Ingrid Lešnik začetek glavne obravnave preložila.

Sicer pa to ni edini postopek zaradi nepravilnosti v poslovnem sistemu Vegrada. Tožilstvo je doslej vložilo več zahtev za preiskavo, več zadev pa je v predkazenskem postopku, poleg obtožnice v zgoraj omenjeni zadevi je vložena tudi obtožba zaradi domnevne goljufije na škodo Evropske unije (projekta Rimske terme in Betnava).

Kot je znano, pa je bila nekdanja prva dama Vegrada marca obsojena na zaporno kazen v trajanju leta in dveh mesecev zapora ter plačilo 10.000 evrov stranske kazni zaradi vpletenosti v zadevo, ki se je je v javnosti prijelo ime Čista lopata.

Okrožno sodišče je konec marca poleg Tovšakove na zaporne in stranske denarne kazni obsodilo še nekdanja prva moža SCT in Primorja Ivana Zidarja in Dušana Črnigoja ter še nekaj njihovih pomočnikov zaradi nečednih poslov v zvezi z nesojeno gradnjo kontrolnega stopla na brniškem letališču. Sodba še ni pravnomočna.

Obravnava preložena zaradi bolezni Tovšakove

Zagovornik Tovšakove, odvetnik Boris Kanduti, je STA povedal, da je že prejšnji teden podal predlog, da se obravnava zaradi zdravstvenih razlogov na strani Tovšakove preloži.

Na prvi obravnavi je bilo sicer predvideno zaslišanje obeh obtoženih, v nadaljevanju pa tudi predlaganih prič. Kanduti, ki meni, da sredstva iz blagajne vzajemne pomoči niso bila porabljena nezakonito, je pred začetkom glavne obravnave povedal še, da ima med drugim pridobljen dogovor, sklenjen med izvršilnim odborom sindikata in Vegradom, ki je predvidel, da se denar iz blagajne vzajemne pomoči lahko posoja vsem družbam v sistemu, če bi te zašle v likvidnostne težave.

Kanduti je predlagal zaslišanje vseh članov izvršilnega odbora sindikata in številnih drugih prič, prav tako je zaslišanja več prič predlagal zagovornik Gabrielove Rafael Mohorko.