Janković in Brodnjak oproščena, Milevoj obsojen

Obtoženi so bili, da so z navideznimi posli oškodovali Mercator za 100.000 evrov

Objavljeno
12. januar 2016 11.45
Marko Jakopec
Marko Jakopec
Ljubljana − Oproščena vseh obtožb v zadevi Niš sta s sodišča odkorakala ljubljanski župan in nekdanji prvi mož Mercatorja Zoran Janković ter nekdanji član uprave Mercatorja Stanislav Brodnjak. Na leto in šest mesecev s preizkusno dobo petih let pa je sodišče obsodilo direktorja ciprske družbe Facim Borisa Milevoja.

Tožilec Jaka Brezigar je za ljubljanskega župana Zorana Jankovića v zadevi Niš za očitano kaznivo dejanje zlorabe položaja pri vodenju Mercatorja predlagal leto in pol zaporne kazni ter plačilo denarne kazni. Enako je v sklepnih besedah na ljubljanskem okrožnem sodišču predlagal tudi za direktorja ciprske družbe Facim Borisa Milevoja.

Milejšo kazen je Brezigar predlagal za nekdanjega člana uprave Mercatorja Stanislava Brodnjaka, in sicer pogojno kazen leto in pol zapora s poskusno triletno dobo. Tako se je odločil zaradi manjše vloge Brodnjaka v upravi ter dejstva, da je že upokojen, zato je manj možnosti, da bi ponovil takšno kaznivo dejanje.

Obtoženi v zadevi Niš so po mnenju tožilca s sklepanjem navideznih pogodb in izplačevanjem storitev, ki nikoli niso bile opravljene, oškodovali Mercator za 100.000 evrov.

Janković in Brodnjak sta se domnevno kot predsednik in član uprave Mercatorja, kljub temu da sta vedela, da Facim dogovorjenih storitev nikoli ne bo opravil in da je šlo za neresničen posel, strinjala s plačilom računov. Milevoju je tožilstvo očitalo, da je naklepno pomagal pri storitvi omenjenega kaznivega dejanja, saj je kot direktor Facima podpisal pogodbo in izdal račune. »Vedel je, da Facim ni investitor ali lastnik zemljišča, in vedel je, da družba ne bo mogla pridobiti gradbenega dovoljenja,« je poudaril Brezigar.

»Čeprav so vsi obtoženci zanikali očitana kazniva dejanja, pa njihovemu zagovoru ni mogoče slediti,« je poudaril Brezigar. Janković je med sojenjem večkrat poudaril, da gre za pogodbo izpred desetih let, ki je ni podpisal, zanjo pa da je izvedel šele dve leti po tem, ko je zapustil Mercator in je bilo pripravljeno revizijsko poročilo.

Facim bi moral, kot je sklenjeno v pogodbi, pridobiti gradbena dovoljenja za trgovski center v Nišu, pogodba pa je bila vredna 100.000 evrov. »Ugotovljeno je bilo, da družba Facim v dogovorjenem roku ni pridobila gradbenega dovoljenja, niti ni tega storila po tem,« je poudaril Brezigar.

»Očitno je, da so med Jankovićem in ljudmi iz Facimovega kroga še pred sklenitvijo pogodbe obstajale povezave. Ni dvoma, da se je Janković ne samo strinjal s sklenitvijo pogodbe oziroma vsaj ustno odobril sklenitev pogodbe,« je še dodal Brezigar.

Ovadba je temeljila na reviziji, ki jo je v Mercatorju leta 2006 opravila revizijska hiša Deloitte glede poslovanja družbe v času, ko jo je še vodil Janković. V obdobju, ko je Janković prvič kandidiral za ljubljanskega župana, so revizorji opozorili, da je ciprsko podjetje Facim, ki ga je zastopal Milevoj, neupravičeno porabilo 20.000 evrov za stroške ter še 80.000 evrov za spremembo gradbenega dovoljenja.

»Če bi šlo za transparenten posel, potem prejeta nakazila ne bi bila dvignjena v gotovini oziroma bi obstajala vsaj dokazila o nadaljnji porabi,« je o poslovanju Mercatorja s ciprsko družbo, ki je poslovala iz Ljubljane, dodal tožilec. V tej zadevi je med obtoženimi tudi nekdanji podpredsednik uprave Mercatorja Mitja Marinšek, ki pa je bil zaradi težav z zdravjem iz postopka izločen.