Tožilstvo ji ne verjame, da ni bila posiljena

Oškodovanka po prijavi posilstva izjavila, da je obtoženi nedolžen, vendar tožilstvo meni, da je bila pod pritiskom.

Objavljeno
25. maj 2017 20.29
SLOVENIJA,LJUBLJANA,17.04.2012.SOJENJE KLEMNU RAJNERJU. FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO.
Robert Marin
Robert Marin

Ljubljana – Po besedah tožilca Darka Novaka je obtoženi 26. januarja na območju Šiške »na silo občeval« s takrat 19-letnico. Toda še preden se je 26-letni Ljubljančan Klemen Rajnar lahko izrekel o krivdi, je sodnica Metka Berganc Debevec povprašala, kaj o zadevi zdaj pravi oškodovanka.

Obramba je namreč na prvem predobravnavnem naroku konec aprila v spis vložila izjavo, iz katere izhaja, da ni bila posiljena, in oškodovanka je tokrat potrdila, da je izjavo napisala sama, na pripombo sodnice, da »v spisu stvari stojijo drugače«, pa je pojasnila, da jo je pred predobravnavnim narokom spisala v nekem baru pri sodišču in jo izročila zagovorniku obtoženca, odvetniku Milošu Zariću.

Ker na obravnavo nato ni prišla, je bil predobravnavni narok preložen. Pri tem je odvetnik Zarić dodatno pojasnil, da ga je, ko je bila obtožba že pravnomočna, poklicala prijateljica oškodovanke in mu povedala, da ta ni bila posiljena, zato je obema predlagal, da izjavi napišeta in podpišeta. Tudi prijateljica oškodovanke je na sodišču potrdila pristnost svoje izjave, nato pa sta ju dekleti na željo sodnice še enkrat prepisali, ker sta se njuni pisavi menda na oko precej ujemali, prepisi pa so nato prav tako končali v spisu.

Na vprašanje sodnice, ali je bila izjava napisana prostovoljno ali pa je »v ozadju kaj drugega«, je oškodovanka zatrdila, da jo je spisala prostovoljno. Na vprašanje, ali je s Klemnom Rajnarjem kdaj po dogodku imela »težave«, pa je odvrnila, da ne, da pa je do nje nekoč pristopila prijateljica obtoženega in jo prepričevala, naj reče, da »se to ni zgodilo, zato da ga ne bodo zaprli«, zraven pa je bil še prijatelj obtoženca, ki je ves ta čas molčal.

Tožilec Novak je sodišču med drugim predlagal, da izjavi oziroma pisavi oškodovanke in njene prijateljice pod drobnogled vzame sodni izvedenec grafolog. Predlagal je tudi neposredno zaslišanje policistov policijske postaje Šiška, ki sta o dogodku spisala uradni zaznamek, iz katerega po besedah tožilca izhaja, da sta slišala Rajnarja, kako je nekomu naročil, naj »poskrbi, da bosta punci umaknili prijavo«.

Obramba je obema predlogoma ostro nasprotovala. »Ne med preiskavo ne pozneje ni bilo nobenih indicev, da bi kdo na oškodovanko izvajal pritisk, razen da je do nje pristopila prijateljica obtoženega, kar pa je povedala že v preiskavi,« je med drugim poudaril odvetnik Zarić. In še: »Obtoženi tudi v preiskavi ni pokazal kančka agresije, nasprotno, pokazal je veliko strpnosti, glede na to, da se je znašel v težkem kazenskem postopku.«

V nadaljevanju je nato predlagal odpravo pripora, češ da v spisu ni niti enega obremenilnega dokaza zoper obtoženega, ki v preteklosti tudi še ni bil obsojen za kazniva dejanja z elementi spolnega nasilja. Vendar je sodnica predlog zavrnila z obrazložitvijo, da oškodovanka in njena prijateljica še nista pričali pod prisego, da so zgolj razčiščevali nekatere podrobnosti glede njunih izjav, ter dodala, da ji je oškodovanka delovala nekoliko nepristno. »Verodostojnost izjav je stvar kazenskega postopka, ta pa se še ni začel,« je poudarila in pojasnila, da bo najprej odločila o dokaznih predlogih, nato pa določila datum glavne obravnave.

Pijan in »zadet« streljal na prijatelja v avtu

Šestindvajsetletni gradbeni tehnik je po lastni izjavi v še enem kazenskem postopku zaradi tatvine, pred leti pa je bil obsojen, ker je 26. decembra 2011 pijan in pod vplivom mamil streljal po Šiški. Sodili so mu za poskus uboja, povzročitev splošne nevarnosti in treh kaznivih dejanj ogrožanja varnosti, krivdo pa je takrat priznal. Očitali so mu, da je na Klemenčičevi cesti s pištolo večkrat streljal na fiata punta, v katerem sta bila njegova prijatelja iz otroštva. Izstreljeni naboji na srečo niso nikogar ranili; eden je sicer zadel avto oškodovancev, drugi pa je končal v hladilniku bližnje stanovanjske hiše.

Po aretaciji je takrat 21-letni Rajnar pristal v hišnem priporu, v začetku leta 2012 pa je prekršil pravila igre, zato so ga privedli na policijsko postajo. Tam pa si je nakopal še tretji očitek iz obtožnice, saj je kriminalistom grozil, da jim »bo poslal tri metke v glavo«. Obsojen je bil na enotno kazen leto in 11 mesecev zapora, poleg kazenskega nauka pa je bil deležen še moralnega. »Čas v zaporu bo hitro minil, medtem pa imate priložnost, da razmislite, kaj boste počeli v prihodnje. Takšne bedarije vas lahko drago stanejo,« mu je po ustni obrazložitvi sodbe dejala sodnica.