Tožilstvo s tožbo nad imetje zvodniškega para

Zakoncema Leskovšek sodijo zaradi trgovanja z ljudmi za potrebe zlorabe prostitucije.

Objavljeno
02. marec 2018 19.53
SLO., LJ., SOJENJE ZOPER OBD. NOVIC MILKA, 11.11.2015, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Iva Ropac
Iva Ropac

Ljubljana – Zakonca Drago in Alina Leskovšek, ki jima na ljubljanskem okrožnem sodišču sodijo zaradi trgovanja z ljudmi za potrebe zlorabe prostitucije, bosta morala v pravdnem postopku pojasniti izvor svojega imetja. Specializirano tožilstvo je zoper njiju vložilo tožbo po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora.

Tožilstvo je prepričano, da premoženje zakoncev izvira iz nelegalnega posla, zaradi katerega jima sodijo, zato je po končani finančni preiskavi sredi januarja vložilo tožbo. Iz javno objavljenega oklica tožbe izhaja, da terja nepremičnine na Kokrici in v Kačji vasi, katerih lastnik je Leskovšek, osebni avto kia sportage letnik 2013, katerega vrednost je ocenilo na 26.300 evrov in je napisan na Alino Leskovšek, ter sredstva na dveh zavarovalnih policah v skupnem znesku okrog 21 tisoč evrov, na katerih je zavarovanka Leskovškova. Od Leskovška hoče tožilstvo še 339 tisočakov, od njegove žene pa dobrih 95 tisoč evrov.

Zamrznjeno premoženje

Tožilstvo je hkrati s tožbo vložilo predlog za začasno zavarovanje (nepremičnin, avtomobila ter sredstev po dveh zavarovalnih policah življenjskega zavarovanja pri družbi NLB Vita zavarovalnica) in sodišče mu je ugodilo. A kot izhaja iz zemljiške knjige, je eno od šestih parcel, ki so navedene v tožbi kot predmet odvzema, Leskovšek na začetku lanskega decembra, torej še pred vložitvijo tožbe, prodal, na nekaterih parcelah pa je že od prej vpisana zaznamba prepovedi odtujitve in obremenitve po sklepu sodišča iz kazenskega postopka, ki poteka zoper zakonca.


Drago Leskovšek in njegova partnerka naj bi po oceni tožilstva nezakonito zaslužila okoli 300.000 evrov.
Foto: Boštjan Fon

Tožilstvu smo poslali več vprašanj v zvezi s tem, med drugim nas je zanimalo, zakaj terja nepremičnino, ki ni več v toženčevi lasti oziroma jo je morebiti prodal po naroku pred vložitvijo tožbe, na katerem se preiskovancu omogoči vpogled v zbrane podatke iz finančne preiskave. Odgovorili so nam zgolj, da je bila finančna preiskava končana decembra lani, v nadaljevanju je bil opravljen omenjeni narok po 17.a členu Zopnija, januarja je bila vložena tožba, več informacij pa da ne morejo posredovati, »saj presegajo dolžnosti našega poročanja«.

Zakonca Leskovšek, 60-letni Drago in 37-letna Alina, se v kazenskem postopku branita pred očitki, da sta v Slovenijo z lažnivim oglasom zvabila na desetine mladih žensk predvsem iz Ukrajine in Moldavije. Delale naj bi kot barske plesalke v nočnih barih Veronika v Dragočajni in Red & Black na Mlaki pri Kranju. Toda namesto odličnega plačila za barski ples (kar 6000 evrov plače) so se menda morale prodajati za precej manj gostom obeh lokalov, po potrebi so jih vozili tudi na druge lokacije.

Specializirano tožilstvo je po obsežni preiskavi, v kateri so med drugim pol leta prisluškovali telefonskim pogovorom in pogovorom v prostorih, kjer so ženske živele, pripravilo obtožnico zoper peterico zaradi kaznivega dejanja trgovine z ljudmi za potrebe zlorabe prostitucije. Po mnenju tožilstva sta bila zakonca vodji združbe, soobtoženi 40-letni Milan Živić iz Ljubljane je nadzoroval prostituiranje v lokalu Red & Black, 28-letni Marko Kern iz Godiča pa v Veroniki. Na zatožni klopi je sedel še 54-letni France Ribnikar z Golnika, ki je Leskovškovima dal na razpolago prostore, v katerih je nekaj žensk bivalo, poleg tega je bil šofer, a je že na predobravnavnem naroku krivdo priznal in se zaradi pomoči pri trgovini z ljudmi marca lani pogodil za poldrugo leto pogojne zaporne kazni in pet tisoč evrov denarne.


V lokalu Red and Black (na fotografiji) na Mlaki pri Kranju je imel Drago Leskovšek zaposlenih na desetine deklet iz bivših sovjetskih držav, ki so menda morale strankam za plačilo ponujati spolne odnose. Foto: Špela Ankele

V žep naj bi pospravila okrog 300 tisočakov

Tožilstvo še zatrjuje, da je za zakonca od novembra 2013 do aprila 2016 delalo 34 žensk. Tiste, ki niso dosegle norme pri prodaji pijače in plesu, so morale del plače vrniti. Menda so plačevale tudi odškodnino za dopust, nastanitev, prav tako namišljene stroške za pridobitev delovnega in bivalnega dovoljenja.

Drago Leskovšek trdi, da so se s prostitucijo ukvarjale prostovoljno in da niti on niti soobtoženi od tega niso imeli finančne koristi. Tožilstvo pa dokazuje, da je bil celotni znesek (za pijačo in spolne storitve), ki so ga dobile ženske, majhen oziroma le 40 odstotkov plačila, 60 odstotkov pa je ostalo zakoncema. Tako naj bi Drago in Alina Leskovšek po oceni tožilstva nezakonito zaslužila okoli 300.000 evrov.

Glavna obravnava v kazenskem postopku poteka, trenutno zaslišujejo priče (ženske, ki so bile »zaposlene« pri obdolžencih), sojenje pa naj bi končali predvidoma do poletja.