Tožilstvo za Bratislava Živkovića zahteva višjo kazen

Živković je pred lokalom Hrušica bar iz žepa potegnil pištolo in večkrat ustrelil proti Gregorju Viktorju Škrbini.

Objavljeno
10. oktober 2012 21.27
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika

Ljubljana - V obtožnici piše, da je 36-letni Bratislav Živković 13. decembra lani pred lokalom Hrušica bar na obrobju Ljubljane iz žepa potegnil pištolo in večkrat ustrelil proti nekaj let mlajšemu Gregorju Viktorju Škrbini.

Ta je po treh strelnih ranah zbral dovolj moči, da je zbežal, a ga je napadalec dohitel. Med prerivanjem je Škrbina obtoženega močno ugriznil v prst, Živković pa ga je nato s pištolo večkrat udaril po glavi.

Jedro spora je to, da Živkovićeva nekdanja partnerka, s katero imata hčer, zdaj staro štiri leta, živi z oškodovancem, zaradi otroka sta se večkrat sprla, vnel se je tudi boj za stike. Sicer pa so imeli vsi trije vpleteni v mesecih pred streljanjem polne roke dela s pisanjem sporočil SMS. Za kar 600 strani si jih je trojica izmenjala, v njih je precej sočnih izrazov, ne manjka niti groženj.

Obtoženi je v zagovoru pa tudi pred višjimi sodniki obžaloval dejanje, za napadalca pa je označil oškodovanca. Trdi, da mu je ta več mesecev grozil in ga provociral.

Zatrdil je, da je dejanje storil iz obupa, v afektu in nagonsko, bilo pa je posledica skoraj enoletnega ustrahovanja, poniževanja in groženj. Prvostopenjsko sodišče tezi o silobranu ni verjelo in je Živkovića obsodilo na sedem let zapora in plačilo stroškov postopka.

Okrožno sodišče zavrnilo več dokaznih predlogov

Tožilstvo v pritožbi od višjega sodišča zahteva zvišanje kazni na prvotno predlaganih deset let zapora, prvostopenjskemu sodišču pa očita, da je preveč upoštevalo olajševalne okoliščine, Živkovićevo dotedanjo nekaznovanost, premalo pa oteževalne okoliščine, namreč način in odločnost, s katerima je storil kaznivo dejanje.

Obsojeni in njegov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar pa predlagata znižanje kazni, če ne celo oprostilno sodbo. Ker obsojeni nima sredstev za preživljanje, predlagata oprostitev plačila stroškov kazenskega postopka.

Oba prvostopenjskemu sodišču očitata, da je Živkoviću s tem, ko je zavrnilo kopico dokaznih predlogov, kršilo pravico do obrambe, poleg tega je vse izvedene dokaze obrnilo proti obtoženemu.

Odločitev višjega sodišča bo znana predvidoma v mesecu dni.