Tožilstvo za poldrugi milijon ukradenih evrov ponuja 22 let zapora

Ljubljančanu Sebastijanu Mihelčiču, domnevnemu vodji združbe, bodo sodili za vdore v spletno bančništvo.

Objavljeno
04. december 2013 19.43
reut*INTERNET-ATTACK
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič
Maribor – Sebastijanu Mihelčiču tožilstvo očita vodenje kriminalne združbe, ki je vdirala v računalniške sisteme malih in srednjih podjetij, nato pa si prek spletnega bančništva nakazovala njihov denar. O priznanju krivde v zameno za 22 let zapora ni hotel obtoženi niti slišati.

Veliko spretnosti je pokazala kriminalna združba, ki jo je po očitkih iz obtožnice vodil Ljubljančan Sebastijan Mihelčič. A marca letos so njihovo dejavnost prekinili kriminalisti, do takrat pa je na različnih računih denarnih mul končalo skupaj kar 1,466 milijona evrov. Sebastijanu Mihelčiču, ki je včeraj sedel na zatožno klop mariborskega sodišča, bi morala družbo delati tudi Ljubka Sibinovič, ena od denarnih mul, a se je opravičila zaradi smrti v družini.

Združba si je, sodeč po obtožnici, za žrtve izbrala več slovenskih malih in srednjih podjetij. Delovali so tako, da so najprej vdrli v računalniški sistem družbe, in sicer tako, da je Mihelčič podjetjem pošiljal elektronska sporočila, ki so imela priloženo zlonamerno programsko kodo. Ko je uporabnik to nevede naložil, je lahko Mihelčič nadziral računalnik, trdi tožilstvo. Tako je lahko zajel kode pin, odprta mu je bila pot tudi do vseh gesel za vstop v spletno bančništvo.

Denar z računov je združba nato nakazovala na račune različnih fizičnih oseb oziroma denarnih mul, ti pa so članom združbe izročali ukradena sredstva. Tožilstvo Mihelčiču očita 32 kaznivih dejanj vdora v spletna bančništva, skupna škoda pa je vrtoglavih 1,466 milijona evrov. Od tega je Mihelčičevi združbi uspelo dvigniti več kot 900.000 evrov, drugo je bankam in uradu za preprečevanja pranja denarja uspelo pravočasno zavarovati. Še za 700.000 evrov bi se lahko povečala škoda, a je na srečo oškodovanih podjetij v več primerih ostalo le pri poskusu.

Mihelčiču je tožilstvo na predobravnavnem naroku v zameno za priznanje krivde ponudilo 22 let zapora, a ta krivde ni priznal. Sredi decembra se bo zoper njega začel postopek.