Tožilstvo zahteva preiskavo proti Patricku Vlačiču in Mateji Duhovnik

Vlačič je bil včeraj zaslišan zaradi »podpisa partitne pogodbe, s katero se je dovolilo gradnjo nadvoza«.

Objavljeno
15. november 2011 19.42
Posodobljeno
16. november 2011 05.00
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana - Zaradi zahteve tožilstva za uvedbo preiskave se je včeraj na preiskovalnem oddelku okrožnega sodišča mudil minister Patrick Vlačič, in sicer zaradi gradnje nadvoza na dolenjski avtocesti. Tožilstvo želi uvesti preiskavo tudi proti Mateji Duhovnik iz Darsa.

»Svojo vlogo sem včeraj razjasnil in vesel sem, da sem lahko povedal svojo plat zgodbe,« nam je po zaslišanju povedal Patrick Vlačič, minister za promet v odhodu.

Dejal je, da je bil zaslišan v zvezi z ovadbo računskega sodišča, in sicer zaradi »podpisa partitne pogodbe, s katero se je dovolilo gradnjo nadvoza«. Ker pa gre za predkazenski postopek, je bil Vlačič z izjavami »restriktiven«.

Ovadba računskega sodišča

Naj spomnimo, računsko sodišče je zaradi izplačila odškodnine družbi Avtotransport Kovačič in zaradi gradnje nadvoza na avtocestnem odseku Pluska-Ponikve aprila predlagalo začetek postopka za razrešitev predsednice in članice uprave Darsa Mateje Duhovnik in Gordane Bošković.

V porevizijskem poročilu je namreč ocenilo, da uprava Darsa pri naročilu novih cenitev zemljišč ni ravnala zadovoljivo.

Računsko sodišče pa je že januarja poleg uprave Darsa kazensko ovadilo ministra za promet, ki je podpisal pogodbo o sofinanciranju gradnje nadvoza, enega cenilca in sodno izvedenko, so takrat sporočili z računskega sodišča.

Ljubljansko okrožno tožilstvo je 23. septembra vložilo zahtevo za preiskavo proti Vlačiču in Duhovnikovi, da se »proti obema izvajajo naroki«, so nam potrdili na okrožnem sodišču.

Vlačiču tožilstvo očita sum zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, Duhovnikovo pa bi rado preiskovalo zaradi suma zlorabe položaja ali zaupanja v gospodarski dejavnosti. A preden preiskovalni sodnik odloči o tožilski zahtevi za uvedbo preiskave, mora najprej zaslišati vse osumljence.

Če se bo strinjal s tožilsko zahtevo, bo izdal sklep o preiskavi, v nasprotnem primeru pa bo o uvedbi preiskave odločal zunajobravnavni senat.