Tožilstvo zavrglo pregon Rogličeve in Lovšina

Specializirano državno tožilstvo je zavrglo ovadbo Sove in policije zoper Dnevnikova novinarja Meto Roglič in Petra Lovšina.

Objavljeno
25. november 2015 11.13
Sova
Mi. K., STA
Mi. K., STA

Ljubljana - Ovadba je novinarjema Dnevnika Meti Roglič in Petru Lovšinu očitala razkrivanje tajnih podatkov Sove, kar naj bi storila v članku iz leta 2013. S tem je padel še zadnji pregon novinarjev zaradi objave domnevno tajnih podatkov, piše današnji Dnevnik.

Novinarja sta v članku poročala o delovanju Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova), o tem, s katerimi tujimi obveščevalnimi službami sodeluje, koga nadzira, denimo mednarodne poslovne navezave, pa tudi da Sova pozna delovanje desnih ekstremistov v Sloveniji, poroča časnik.

Pisala sta tudi o nenavadnem kadrovanju na agenciji in se spraševala, ali je njeno delovanje sploh zakonito. Kot trdita novinarja, sta s člankom, naslovljenim Kriza Sove, v interesu javnosti opozorila na slabo, če ne že kar škodljivo delovanje obveščevalno-varnostne agencije. Sova pa jima je očitala, da sta ogrozila njeno delovanje.

Lovšin in Rogličeva sta zadnja od preganjanih slovenskih novinarjev, zoper katere so bili postopki zaradi domnevnega razkrivanja tajnih podatkov ustavljeni. Avgusta letos je tožilstvo že ustavilo pregon zdaj že nekdanjega novinarja TV Slovenija Erika Valenčiča, ki je s Sovinimi dokumenti dokazoval povezave med politiko in desnimi ekstremisti. Z enakimi očitki so organi pregona Delovo novinarko Anuško Delić pripeljali celo že do sodišča. Ta sicer tajnih dokumentov ni objavljala, a so ji vseeno sodili. Tožilstvo pa je letos pred koncem procesa obtožnico umaknilo.

»Odločitev višje državne tožilke pozdravljam, čeprav za zdrav razum ni presenečenje,« je zavrženje ovadbe zoper Dnevnikova novinarja za časnik komentiral odgovorni urednik časopisa Miran Lesjak. Prepričan je, da je bilo to, da novinarja nista ogrozila državne varnosti in delovanja Sove, jasno že tedaj, ko je tožilstvo ovadbo prejelo.

Zaradi omenjenih postopkov zoper novinarje so se zvrstili tudi številni pozivi k spremembi 260. člena kazenskega zakonika, ki prepoveduje objavo tajnih podatkov. Spremenjeni kazenski zakonik, ki novinarje razbremenjuje kazenske odgovornosti za objavo tajnih podatkov v primeru, kadar prevlada javni interes, velja od letošnjega oktobra.