Tragično dogajanje pojasnjeno, motiv še ni znan

Kaj je bil razlog, da je novomeški podjetnik Stane Vidic 8. februarja popoldne v svoji poslovni stavbi v Zalogu ustrelil Olgo Kovačič - Cico iz novomeškega romskega naselja Brezje in obstrelil njenega sina Veljana, potem pa si sodil sam, dosedanja policijska in kriminalistična preiskava ter 57 opravljenih razgovorov še niso razjasnili.

Objavljeno
18. februar 2011 13.37
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Novo mesto -  Vsi izsledki preiskave pa so po besedah vodje sektorja kriminalistične policije na PU Novo mesto Romana Kržana potrdili, da je v Zalogu in Drgančevju streljal 60-letni podjetnik. Po Novem mestu in raznih spletnih forumih so se vse od tragičnega dogajanja širile najrazličnejše informacije ter ugibanja o dogodku in razlogih zanj. Splošno je prepričanje, da je bil Stane Vidic žrtev izsiljevanja oziroma tarča stalnih kraj najrazličnejšega materiala iz objekta v Zalogu in z območja podjetja v Drgančevju.

Roman Kržan je potrdil osem podjetnikovih prijav; za zadnjo tatvino v Drgančevju 25. novembra lani so kazensko ovadili dva polnoletna tatova, zadnja iz Zaloga 8. septembra lani pa še ni raziskana. Ali je bilo kaj od tega razlog za Vidičevo streljanje, še ni znano, zato pa je nedvoumno potrjeno, da je Olga Kovačič umrla zaradi izkrvavitve v trebušno votlino, in ne zaradi kapi, kot se je ugibalo med ljudmi. Prav tako je potrjeno, da Vidic ni bil umorjen, kot so se prav tako širile govorice, ampak se je ustrelil sam. Vsi streli v Zalogu in Drgančevju so bili izstreljeni iz iste pištole kalibra 7,65 mm, ki je bila najdena ob Vidicu in za katero ta ni imel dovoljenja.

Na podlagi vseh zbranih obvestil, obdukcije in opravljenih preiskav v forenzičnem laboratoriju je slika tragičnega dogajanja jasna. Vidic se je okoli 15. ure pripeljal v romsko naselje in po krajšem pogovoru so se odpeljali v Zalog, Vidic s svojim avtom, Kovačičeva pa s svojim. Tam je poskušal umoriti Veljana, ki je obstreljen pobegnil iz objekta, potem je ustrelil žensko, nato pa se je odpeljal iz Zaloga in bil uro pozneje najden mrtev v Drgančevju. Sodil si je sam z isto pištolo, s katero je streljal v Zalogu. Po Kržanovih besedah še vedno poteka kriminalistična preiskava za popolno pojasnitev motiva in vzrokov za tragično dogajanje.

Romska svetnica pričakuje opravičilo

Kar se je zgodilo 8. februarja v Novem mestu, slabo vpliva na odnose med večinskim »civilnim« in romskim prebivalstvom, ki že tako niso najboljši. K temu še bolj od samega dogodka po mnenju novomeške romske svetnice in podpredsednice Sveta romske skupnosti Dušice Balažek prispevata predsednik Regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike Silvo Mesojedec in novomeški Radio Krka, ki po njenem širita nestrpnost in sovraštvo do vse romske skupnosti. Da to nikoli, nikjer in za nikogar ni dobro, je na včerajšnji izredni tiskovni konferenci poudaril tudi predsednik Sveta romske skupnosti RS Marjan Drvarič. Balažkova od Mesojedca v enem tednu pričakuje dokaze za vse obtožbe v nedavnem javnem pismu in javno opravičilo. V nasprotnem primeru ga bodo kazensko ovadili, kar so napovedali tudi za odgovorne na Radiu Krka.