Trebanjski župan spet obsojen

Alojzij Kastelic je bil obsojen zaradi zlorabe uradnega položaja in dveh kaznivih dejanj ponarejanja uradnih listin.

Objavljeno
17. julij 2013 15.54
Kastelic
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Trebnje, Novo mesto – Zaradi zlorabe uradnega položaja in dveh kaznivih dejanj ponarejanja uradnih listin je Okrožno sodišče v Novem mestu trebanjskega župana Alojzija Kastelica nepravnomočno obsodilo na 14 mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Hkrati mora v dveh mesecih v občinski proračun vrniti 461,15 evra.

Zgodba se je dogajala spomladi leta 2007, ko je bila občinska uprava na obisku pri njihovih kolegih v Mestni občini Koper, kjer so si »izmenjali dobre izkušnje pri vodenju občinskih uprav«. Nato so se turistično razpoloženi člani trebanjske občinske uprave, a brez koprskih kolegov, popeljali še z ladjico in občudovali lepote našega morja in obale, kar je menda tudi spadalo v sklop strokovne ekskurzije.

Izlet z ladjico je trebanjske davkoplačevalce stal 461,15 evra in je bil plačan iz županove proračunske postavke za reprezentanco. Problem je nastal, ker je občina izdala naročilnico, župan Kastelic pa jo je podpisal, na kateri je bil zapisan namen plačila za pogostitev gostov iz Nemčije, kar pa ni bilo res.

Kastelic je na sodišču zatrjeval, da na naročilnico ni zahteval vpisati lažne vsebine, toda njegova nekdanja tajnica Silva Štamcar, na katero je prvi mož te dolenjske občine hotel zvaliti vso krivdo, je na sodišču zatrdila, da je naredila vse tako, kakor ji je bilo naročeno. Sodnik Boštjan Kovič mu je izrekel kazen in še plačilo 160 evrov sodnih stroškov. Kastelčev zagovornik Franc Rojko je napovedal pritožbo.

Na vprašanje Dela, ali bo še naprej vneto podpiral Kastelica, se je podžupan Silvester Prpar (SLS) vzdržal komentarja z obrazložitvijo, da sodba še ni pravnomočna. Na trditev Dela, da je dal vso podporo Kastelicu tudi takrat, ko je bil v drugi zadevi pravnomočno obsojen, pa je Prpar ostal brez besed in dejal le, da ga je o najnovejši obsodbi hotel vprašati, a ga ni v službi. Po naših preverjenih informacijah je bil Kastelic včeraj v službi, a se na naše klice ni odzival.

Že lani obsojen za tri kazniva dejanja

Zaradi zlorabe uradnega položaja je bil Kastelic že junija lani na trebanjskem sodišču spoznan za krivega treh kaznivih dejanj, za kar je bil pravnomočno obsojen na sedem mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta in mu je ta potekla prejšnji mesec. Trebanjska podžupanja Nada Pepelnak (SDS) je izrazila začudenje, ker da o ponovni obsodbi Kastelica ne ve nič.

»V okviru občinskega odbora SDS se bomo pogovorili, kaj bomo storili,« je dejala Pepelnakova. Opozicijski občinski svetnik iz vrst Demokratične stranke dela Gregor Kaplan je za Delo izrazil ogorčenje, ker slovenska zakonodaja dopušča, da župan Kastelic lahko preživlja ves mandat pod pogojnimi obsodbami, kar je absurd in v pravni praksi ni znan niti v »banana republikah«.