Trije dnevi, šest žrtev in deset kaznivih dejanj

Tožilstvo trdi, da je Edis Merdanović eno žensko posilil, tri spolno napadel, dvema pa se mu je uspelo izmuzniti

Objavljeno
03. oktober 2014 20.53
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Ker Edis Merdanović na predobravnavnem naroku ni priznal krivde, da je poleti napadel šest žensk, se je včeraj začelo sojenje pred tričlanskim sodnim senatom, kjer je obtoženi odgovoril na očitke tožilstva. To trdi, da je med 18. in 20. julijem zagrešil deset kaznivih dejanj: tri spolna nasilja, posilstvo, štiri rope, grožnjo in nasilništvo.

Večina sojenja bo zaradi zaščite njegovih žrtev potekala za vrati, zaprtimi za javnost, del pa ga je sodišče vendarle odprlo za javnost, a le do dela obtožbe, ki govori o spolnih napadih in posilstvu.

Po navedbah obtožbe se je 26-letni Ljubljančan v petek, 18. julija, v Postojni spravil nad natakarico, jo porinil na stol, ji v glavo naperil pištolo, iz blagajne vzel 285 evrov, pred odhodom pa ji zagrozil, naj ne kliče policije, »ker se bom vrnil in te ubil!«.

Žrtve je menda tudi oropal

Naslednji dan je po trditvah obtožbe oropal lokal ob Dolenjski cesti v Ljubljani. Tudi tam je natakarici zagrozil s pištolo, da mu je izročila 80 evrov, v nedeljo, 20. julija, pa je na ljubljanski Tržaški cesti s pištolo prisilil žensko, da je prisedla v njegovo vozilo. Nekam jo je odpeljal, jo pretipal in ji iz torbice vzel 90 evrov.

Orožje je tega dne naperil tudi v natakarico z Brezovice, jo porival proti sanitarijam ... Ker je začela kričati, je pobegnil. Z beemvejem 320 se je odpeljal na Vrhniko in tam sedel v avto, v katerem je bila na vozniškem sedežu nova žrtev. Ta mu je skušala pobegniti, a jo je pred očmi več prič dohitel, večkrat udaril in podrl na tla.

Preden se je odpravil na počivališče Barje pod tuš, kjer so ga izsledili policisti in ga prijeli, se je ustavil še v Dragomerju. Natakarici v lokalu je sledil v skladišče, jo zagrabil za vrat, pomahal s pištolo in lokal zapustil z 250 evri.

Ker se je Merdanović v večini primerov na žrtve spravil tudi na način, ki ima znake kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, je predsednik sodnega senata sodnik Srečko Škerbec za javnost odprl vrata razpravne dvorane le v dveh primerih, ko je žrtvam uspelo pobegniti.

Kot so mediji poročali julija, so policisti tisti konec tedna po klicu iz enega od lokalov o ropu in spolnem napadu sprožili aktivnosti, da bi napadalca, »zmešanega tetoviranca«, o katerem se je vedelo, da se prevaža v velikem temnem avtu, izsledili, tudi s helikopterjem. Po prijetju so ga pripeljali na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika in ta je zanj odredil pripor, v katerem je še zdaj. Kot je sodnik ugotovil na včerajšnjem naroku, ima obdolženi pod levo veko oziroma očesom vtetovirani solzi.

Tožilstvo Merdanoviću očita kar pester nabor kaznivih dejanj: poleg štirih ropov ga bremeni treh kaznivih dejanj spolnega nasilja in enega posilstva. Dvema dekletoma je uspelo pobegniti, zato je na njuno škodo storil »le« kaznivo dejanje grožnje oziroma nasilništva.

Merdanović je krivdo zanikal že na predobravnavnem naroku; če bi jo priznal, bi tožilstvo ob upoštevanju vseh posamičnih kazni ter ob preklicu pravnomočne pogojne obsodbe zanj predlagalo izrek enotne zaporne kazni v trajanju 16 let.

Javen samo del sojenja

Podrobnosti dela zagovora, ki se nanaša na očitke spolnih dejanj, niso znane, druge očitke pa je Merdanović (prav tako) zanikal. Tako je o dogajanju v enem od lokalov dejal, da se je z dekletom zapletel v pogovor. Rekla je, da je odvetnica, »jaz pa njej, da sem bil dolgo v zaporu, jo pobaral, ali bi me zastopala, če bom še kdaj rabil odvetnika, vendar takoj tudi dodal, da se le hecam, saj ne bom več počel kaznivih dejanj«. Ker mu je nato menda začela postavljati »čudna vprašanja«, sta se začela prepirati, šel je proti njej, a je ni porinil v skladišče. Pištolo, ki ni bila prava, temveč »za rakete streljati«, je ženska menda videla že prej, ko sta se pogovarjala, in je vedela, da ni prava, trdi obtoženi.

Glede Vrhnike, kjer je po obtožbi prisedel v avto ženske in jo poškodoval, pa pravi, da je vstopil v slaščičarno, kjer je bil zmenjen s prijateljem, tam pa so bili starejša gospa in dva gospoda. »Mislim, da so me vsi trije prepoznali, saj sta bila po radiu že večkrat objavljena moj opis in poziv policije, da me iščejo. Zato sem šel ven, gospa pa je prišla za mano.« Ko jo je vprašal za neko ulico, ga je povabila v svoj avto, da pogledata na garmin, in mu vzela avtomobilske ključe, nato pa izstopila in začela kričati: »Napadel me je, to je on, to je on!« Ključe ji je nato iztrgal iz rok in zbežal, ona pa je padla, navaja obtoženi, ki trdi, da je ni udaril. Dodaja še, da je bil ob tem napadu pod vplivom kokaina.