Trije priprti zaradi preprodaje kokaina

Osumljeni 35-letnik z območja Ljubljane je menda organiziral mrežo preprodajalcev kokaina na območju Trsta in Ljubljane.

Objavljeno
14. december 2015 13.06
suhadolnik KOKAIN (ZA NEDELO)
Mi. K.
Mi. K.
Ljubljana − Kriminalisti so v sklopu preiskave mednarodne kriminalne združbe odvzeli prostost 23-letnemu, 24-letnemu in 35-letnemu Ljubljančanu, ki jih sumijo, da so s še sedmimi storilci vpleteni v 52 kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog in nedovoljenih snovi v športu. Ob zaključku operativnih aktivnosti so kriminalisti in policisti izvedli deset hišnih preiskav pri desetih osumljencih na območju ljubljanske in koprske policijske uprave. Osumljeni doslej še niso bili obravnavani zaradi preprodaje drog.

V okviru hišnih preiskav so kriminalisti in policisti sicer zasegli skupno 23 nabojev različnega kalibra, teleskopsko palico, mačeto, približno 30 gramov kokaina, večjo količino anaboličnih izdelkov oziroma nedovoljenih snovi v športu in elektronske naprave, kot so mobiteli, SIM-kartice in prenosni računalniki.

Ljubljanski kriminalisti so trojico začeli spremljati na prošnjo italijanskih varnostnih organov februarja letos, pri čemer so se poslužili tudi prikritih preiskovalnih ukrepov. Prvi mož kriminalne združbe je bil 35-letnik z območja Ljubljane, ki je organiziral mrežo preprodajalcev kokaina na območju Trsta in Ljubljane, kjer so osumljeni drogo preprodajali tudi končnim odjemalcem na ulici. »Med preiskavo je bilo ugotovljeno, da je glavni osumljeni različnim soosumljenim preprodal najmanj 1,2 kilograma prepovedane droge kokain in si tako pridobil protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 70.000 evrov,« so sporočili iz ljubljanske policijske uprave.

Preiskava je po njihovih navedbah pokazala, da je organizator mreže preprodajalcev deloval zelo samozaščitno. Osumljeni so tako zelo pogosto menjavali telefonske številke za komunikacijo s preprodajalci, uporabljal so šifrirano komunikacijo glede količine prepovedane droge in tudi krajev srečanj primopredaje droge. Prav z analizo te komunikacije je kriminalistom uspelo razvozlati vrsto, količine in ceno prepovedane droge ter odkriti tudi osebe, ki so v trgovini z drogo sodelovale.

Ljubljanski kriminalisti so konec novembra tri osumljence s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je za vse odredil sodno pridržanje, kasneje pa pripor. Na specializirano državno tožilstvo so podali kazensko ovadbo proti desetim osumljenih zaradi izvršitve 52 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in nedovoljenimi snovmi v športu.

Osumljenca z območja Trsta so pridržali italijanski varnostni organi, zanj pa je bil prav tako odrejen pripor.