Trivković mora znova za rešetke

Okrožno sodišče je Milanu Trivkoviću tudi tokrat odredilo pripor zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti.

Objavljeno
23. maj 2017 20.26
Ljubljana, 25.9.2015, sojenje za umor Zorice Skrbic. Foto: Marko Feist
Iva Ropac
Iva Ropac
Ljubljana – Potem ko je višje sodišče razveljavilo oprostilno sodbo za Milana Trivkovića, obtoženega sodelovanja v hudodelski združbi, ki je junija 2014 ugrabila in do smrti mučila Zorico Škrbić, in odredilo novo sojenje, je sodišče na tožilski predlog za Trivkovića odredilo pripor.

Včeraj smo poročali, da je ljubljansko višje sodišče ugodilo pritožbi specializiranega državnega tožilstva in razveljavilo oprostilno sodbo za Milana Trivkovića, ker da dejansko stanje ni dovolj razčiščeno. Spis je vrnilo okrožni sodnici Vesni Podjed, ki je razsojala že v prvem postopku.

Sodnica bo morala v ponovljenem sojenju vnovič ovrednotiti pričanja prič, zaslišati dodatne priče oziroma opraviti ogled kraja dejanja v gozdu, kar je tožilstvo predlagalo že v prvem sojenju, in preveriti določene dele zagovora obdolženca. »Zapisalo je tudi, da ponovno sojenje seveda ni namenjeno temu, da se obdolženca zdaj obsodi, ampak da se temeljito ugotovi in preveri vsa relevantna dejstva. Po mojem mnenju tudi v novem sojenju sodišče ne bo prišlo do drugačne ugotovitve, to pa je, da je podan dvom o krivdi obdolženca, kar je razlog za oprostilno sodbo v skladu z domnevo nedolžnosti,« pravi Trivkovićev odvetnik Blaž Kovačič Mlinar, ki je odločitev višjega sodišča prejel včeraj.

Trojica priznala krivdo

Odvetnik dodaja, da se tudi v tem primeru kaže »neučinkovitost naše postopkovne ureditve, kjer se postopki pogosto vračajo na prvo stopnjo, namesto da bi že drugostopenjsko sodišče razpisalo obravnavo in izvedlo tista procesna dejanja, ki jih nalaga prvostopenjskemu sodišču. To pomeni mučno podaljševanje postopka za vse vpletene, predvsem pa za obdolženca in oškodovance.«

Kot je znano, je tožilstvo četverico obtožilo, da je 26. junija 2014 v Trnovem v Ljubljani ugrabila 32-letno Škrbićevo, jo vrgla v belo alfo romeo in odpeljala do skrivališča v gozdu na obrobju Ljubljane, privezala za drevo in vso noč mučila. Ker je bila Škrbićeva partnerica Dejana Vidmarja, ki zaradi ropa sefov SKB prestaja 14-letno zaporno kazen, so hoteli od nje izvedeti, kje je približno 20 milijonov evrov plena, ki jih niso nikoli našli. Proti jutru so Škrbićevo odpeljali v Podpeč in vrgli iz avta, tam pa je zaradi hudih poškodb umrla.

Željko Petrović, Blagoje Sazdov in Senad Livadić so vpletenost v ugrabitev in mučenje priznali na predobravnavnem naroku. Na podlagi sporazuma o priznanju krivde so bili obsojeni Petrović na 15 let, Sazdov na 14 let, Livadić pa na dve leti in tri mesece zapora.

Trivković ni priznal očitkov


Ker Trivković ni priznal očitkov, so zoper njega izpeljali redni sodni postopek. Tožilstvo ga bremeni, da je žrtev najprej opazoval, da bi se seznanil z njenimi dnevnimi navadami, prav tako je avto z ugrabljeno vozil zadnji del poti v gozdu, kjer sta jo nato Petrović in Sazdov mučila. Vendar ga je okrožno sodišče marca lani oprostilo in mu hkrati odpravilo pripor, v katerem je bil zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti od prijetja novembra 2014.

Vendar bo moral Trivković, kot kaže, znova za zapahe, saj je sodišče ugodilo tožilstvu, ki se je v pritožbenem postopku zavzemalo za ponovno odreditev pripora. Obtoženi ima menda sorodnike v BiH, ni pa njen državljan.

Kot nam je potrdil Trivkovićev zagovornik Kovačič Mlinar, je sodišče prve stopnje pripor ponovno odredilo zaradi ponovitvene nevarnosti in begosumnosti. »Zoper to odločitev se bomo pritožili, ker je obtoženec ves čas postopka v Sloveniji, tu ima starše in dom, nikoli še ni bil obsojen, ni v drugih kazenskih postopkih, zato je takšna odločitev nezakonita in pomeni poseg v obtoženčevo ustavno pravico do osebne svobode.«

Policisti ga (še) niso našli

Kot nam je še v telefonskem pogovoru povedal Trivkovićev odvetnik, sta se s klientom slišala v ponedeljek. »O njegovi trenutni lokaciji nimam informacij, tudi mi ni znano, ali je že v priporu,« je dodal.

A po naših podatkih Trivkovića na Povšetovi (do zdaj) niso dočakali. Policisti so ga že v ponedeljek menda iskali, da ga v skladu s sklepom o priporu odpeljejo za rešetke, a ga niso našli ne doma ne na mestih, kamor naj bi sicer pogosto zahajal.