Trnova pot do zadoščenja

Mineva deseto leto po tragediji, pravdni postopki pa še tečejo.

Objavljeno
09. maj 2017 18.12
LJUBLJANA, 13.10. 2007, mirni protestni shod in zbiranje podpisov zoper nasilje pred diskoteko Global, kjer je pred dnevi oblezal 20 letni fant. Foto: ALES CERNIVEC/Delo
Simona Fajfar
Simona Fajfar
Ljubljana – Kot kaže, se bosta Slavka in Matej Čamernik, mati in brat Gorazda Čamernika, ki sta ga dva varnostnika pred desetimi leti do smrti pretepla pred ljubljanskim lokalom Global, pogodila. V odškodninski tožbi zahtevata odškodnino v višini 50.000 evrov. Ni pa tudi še končana druga odškodninska tožba, ki jo je vložil oče Danilo Čamernik.

Na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča so preložili poravnalni narok, saj kaže, da se bosta Slavka in Matej Čamernik dogovorila s toženimi strankami glede odškodnine zaradi smrti Gorazda Čamernika. Mati in brat tožita oba varnostnika lokala Global, Seada Suljanovića in Davida Bukovca, ki sta pred skorajda desetimi leti, 7. oktobra 2007, pred lokalom brutalno pretepla Gorazda Čamernika, ki je zaradi hudih poškodb tri dni pozneje umrl. Varnostnika sta bila na sojenju spoznana za kriva povzročitve hude telesne poškodbe in leta 2009 obsojena vsak na osem let zapora.

Čamernikova za odškodnino tožita tudi Mirsada Begića, direktorja in odgovorno osebo nekdanjega podjetja Vip varovanje, pri katerem sta varnostnika delala oziroma je bil David Bukovac zaposlen kot varnostnik, Sead Sulejmanović pa je delal na črno. Odškodnino zahtevata tudi od Zavarovalnice Maribor, pri kateri je imela družba sklenjeno zavarovanje odgovornosti. Peta tožena stranka je ministrstvo za notranje zadeve, ki je pristojno za podeljevanje licenc družbam, ki opravljajo dejavnost varovanja in je zato odgovorno za nadzor nad delovanjem omenjenih družb. Tožita tudi Republiko Slovenijo, ki je pristojna za sprejemanje ustrezne zakonodaje na področju zasebnega zavarovanja.

Mati in brat v tožbi zahtevata odškodnino v skupni višini 50.000 evrov, 30.000 evrov bi bila odškodnina za trpljenje matere, ki je bila zaradi izgube sina veliko na bolniški, morala je jemati pomirjevala in je potrebovala psihiatrično medicinsko obravnavo. Še danes se zbuja sredi noči zaradi morečih sanj, ki so povezane s tragično izgubo prvorojenca. Preostanek, 20 tisočakov, pa zahtevata za duševne bolečine Mateja, na katerem je tragični dogodek pustil velike posledice, saj sicer prav dober dijak ni izdelal mature oziroma je opustil šolanje na srednji šoli in si je poiskal zaposlitev. Dodatno psihično breme obema predstavlja dejstvo, da po tragediji ni nihče prevzel nobene odgovornosti: diskoteka Global je po tragičnem dogodku delovala še kakšno leto, preden so jo zaprli, podjetje, ki je očitno na črno zaposlovalo varnostnike, pa tudi ni prevzelo odgovornosti in tudi ne ministrstvo za notranje zadeve, ki je nadzornik nad delovanjem družb, ki se ukvarjajo z varovanjem.

Po mnenju nekaterih odvetnikov je višina odškodnine, ki jo zahtevata tožnika, realna in sledi naši sodni praksi. Je pa tudi občutno nižja od višine odškodnine, ki jo v drugem sodnem postopku zahteva oče Gorazda Čamernika Danilo Čamernik, ki za prestane bolečine ob izgubi sina zahteva 130.000 evrov. Odškodnino naj bi mu plačala oba varnostnika, njun delodajalec v podjetju Vip varovanje Danijel Praštalo, Zavarovalnica Maribor in Republika Slovenija.

Na prvi stopnji je sodišče delno ugodilo zahtevi Danila Čamernika, saj bi mu morala prvi in drugi toženec, torej David Bukovac in Sead Suljanović, plačati skupaj 30.000 evrov, zavrnilo pa je zahtevek proti preostalim tožencem. Danilo Čamernik bi moral po odločitvi sodišča toženim povrniti več kot 12.000 evrov stroškov pravdanja. Proti sodbi sta se pritožila Danilo Čamernik in David Bukovac, višje sodišče pa je sredi lanskega novembra tožbeni zahtevek proti prvemu tožencu v celoti zavrnilo z obrazložitvijo, da varnostnik smrti ni povzročil namenoma, zato bi moral za škodo odgovarjati tedanji delodajalec. V tem delu se zato niso strinjali s prvostopenjskim sodiščem, da se tožbeni zahtevek proti Vip varovanju zavrne.