Trojni umor v Šibeniku povezan z osumljencem za afero NKBM

Umori so neuradno povezani s 420.000 evri dolga Kemala Keranovića, ki je v Sloveniji znan zaradi afere NKBM.

Objavljeno
28. april 2017 14.00
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Šibenik je v sredo pretresel trojni umor. Morilec Boris Luketa se ni želel predati policiji in je poskušal narediti samomor. Motiv trojnega umora, v katerem so izgubili življenje zakonca Milka in Hakija Keranović ter Ivan Bajić, je neuradno 420.000 evrov dolga sina umorjenih zakoncev, Kemala Keranovića, ki je v Sloveniji znan zaradi afere NKBM, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Uradna policijska preiskava poteka. Luketa je osumljen trojnega umora in poskusa umora.

Hrvaški mediji danes poročajo, da je Luketa pred leti Keranoviću posodil 420.000 evrov, a do denarja ni uspel priti niti po večletnem sojenju in pravnomočni odločitvi sodišča, da mora Keranović vrniti izposojeni znesek.

Neuradno naj bi Luketa na koncu sprejel Keranovićev predlog, da namesto denarja prevzame eno njegovih zemljišč. Za morilski pohod naj bi se Luketa odločil, ker se ni uspel vpisati kot lastnik ponujenega zemljišča. Sodišče je namreč zamrznilo Keranovićevo premoženje zaradi spora, ki proti Keranoviću poteka v Sloveniji zaradi finančnih malverzacij v NKBM, danes poroča hrvaški Večernji list.

Časnik dodaja, da je mariborska banka odobrila posojila za nakup zemljišč v Dalmaciji, ki so jih potem prodajali po občutno višjih cenah. Med njimi je domnevno tudi tisto, ki ga je Keranović ponudil Luketi.

Jutarnji list danes tudi poroča, da je slovensko tožilstvo sprožilo preiskavo proti Keranoviću zaradi suma, da je sodeloval v enem od največjih finančnih škandalov v Sloveniji

Kemal Keranović je bil v sredo popoldan v hiši svojih staršev, ko je Luketa vstopil in zahteval vračilo denarja. Izbruhnil je spor. Keranović je pobegnil, Luketa pa je streljal iz pištole in umoril 70-letno Milko in 64-letnega Hakijo Keranovića.

Policisti so v avtomobilu pred hišo našli umorjenega tudi 65-letnega Bajića, ki je veljal za varnostnika enega največjih hrvaških kriminalcev, pokojnega Zlatka Bagarića. Keranovićevi naj bi Bajića poklicali na pomoč.

Luketa je po trojnem umoru pobegnil z avtomobilom. Ko so ga nekaj ur kasneje obkolile posebne enote hrvaške policije, se ni želel predati niti po večurnih pogajanjih s policisti. Na koncu je skušal storiti samomor. Hrvaška policija je danes sporočila, da je v smrtni nevarnosti zaradi hudih poškodb glave.

Hrvaški mediji poročajo, da je bil 59-letni Luketa premožen pomorščak, ki je imel več apartmajev v Primoštenu. Tudi Keranovićevi so oddajali turistične namestitve in vodili gostinski lokal v Šibeniku.