Tržičan vdrl v računalniški sistem bivšega delodajalca

Z uničevanjem datotek je delodajalcu povzročil za nekaj deset tisoč evrov škode.

Objavljeno
01. december 2015 12.10
ropret računalnik
Marko Jakopec
Marko Jakopec

Tržič − Gorenjski kriminalisti so na podlagi prijave kaznivega dejanja oškodovanca in zbranih podatkov v predkazenskem postopku kazensko ovadili Tržičana, ki je septembra letos po spletu neupravičeno vdrl v računalnik podjetja bivšega delodajalca, je sporočil tiskovni predstavnik Policijske uprave Kranj Bojan Kos.

Bivši zaposleni je prestrezal podatke iz elektronske pošte, '»z uničevanjem datotek pa je povzročal težave pri poslovanju tega podjetja in mu povzročil za nekaj deset tisoč evrov materialne škode«'. Tržičan je bil kazensko ovaden zaradi dveh kaznivih dejanj napada na informacijski sistem.

Kos še opozarja, se kaznuje z zaporom do enega leta, kdor neupravičeno vstopi ali vdre v informacijski sistem ali kdor neupravičeno prestreže podatek ob nejavnem prenosu v informacijski sistem ali iz njega. Kdor pa podatke v informacijskem sistemu neupravičeno uporabi, spremeni, preslika, prenaša, uniči ali v informacijski sistem neupravičeno vnese kakšen podatek, ovira prenos podatkov ali delovanje informacijskega sistema, se kaznuje za zaporom do dveh let.