Učitelju, ki je otipaval učenke, tri leta in tri mesece zapora

Nekdanjega učitelja telesne vzgoje na osnovni šoli v Jarenini Jožeta Šmidhoferja so tudi na ponovljenem sojenju spoznali za krivega spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajst let, le da mu je senat okrožnega sodišča tokrat prisodil nekoliko nižjo kazen kot prvič. Če bo sodba postala pravnomočna, bo za rešetkami preživel tri leta in tri mesece.

Objavljeno
01. marec 2011 20.19
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor - Na 55-letnega Jožeta Šmidhoferja so postali organi pregona pozorni pred petimi leti in pol. Septembra 2005 je namreč v javnost pricurljala informacija, da je menda v šoli v naravi v Bohinju otipaval sedmošolko, kar je očitno sprožilo plaz obtožb proti njemu. Kot kaže, se ni spravil le na omenjeno sedmošolko, marveč še na štiri deklice. Kot je bilo razbrati iz izreka sodbe - sojenje je bilo zaradi občutljivosti zadeve zaprto za javnost - je baje otipaval intimne dele dekliških teles (neko deklico je menda tudi poljubil na vrat) med septembrom 2004 in septembrom 2005, in to ne le v šoli v naravi, ampak tudi v prostorih jareninske šole.

Na prvem sojenju mu je senat okrožnega sodišča prisodil štiri leta zapora, a so višji sodniki sodbo razveljavili in zadevo vrnili v ponovno obravnavo na prvo stopnjo. Ponovljeno sojenje bi se moralo začeti že junija lani, a je obrambi zaradi tako imenovane okuženosti uspelo izločiti sodni senat, ker se je seznanil z listino, ki ne bi smela biti v spisu. Tako kot na prvem sojenju je senat tudi tokrat Šmidhoferju izrekel še varnostni ukrep prepovedi opravljanja poklica za dve leti. Obtoženi je sicer brez službe na jareninski šoli ostal pred dobrimi tremi leti.