Ugrabitelj malčice ni brez vesti

Bodo višji sodniki Urošu Ložu potrdili kazen dve leti in pol zapora?

Objavljeno
20. september 2012 21.09
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Da je prvostopenjsko sodišče preveč upoštevalo oteževalne in premalo olajševalne okoliščine ter da je izrečena kazen absolutno previsoka, saj je celo tožilstvo predlagalo precej nižjo kazen, je zagovornik Uroša Loža zapisal v pritožbi na sodbo. Loževa usoda je zdaj v rokah višjih sodnikov.

Senat višjih sodnikov v Ljubljani je obravnaval pritožbo odvetnika Andreja Žabjeka, zagovornika Uroša Loža, potem ko je bil obtoženec obsojen na dve leti in pol zapora.

V stanju precej zmanjšane prištevnosti avgusta lani je Lož ugrabil 15-mesečno deklico, jo odvrgel ob cesti in od staršev zahteval 20.000 evrov.

Sodišče mu je izreklo višjo kazen, kot jo je predlagalo tožilstvo. Predvsem fotografije, ki so jih posneli policisti, so sodnike prepričali, da je šlo za kruto in brutalno ravnanje. Deklica bi se zaradi prevezanih ust lahko zadušila.

Desetletno hazardiranje

Na sodišču je bilo predstavljeno tudi psihično stanje ugrabitelja. Izvedenec psihiater Gorazd Mrevlje, ki je pri njem ugotovil prilagoditveno motnjo in patološko hazardiranje, je v mnenje med drugim zapisal, da je Loža desetletno hazardiranje pripeljalo tako daleč, da je najprej pomislil na samomor, nato pa se je zaradi izsiljevalca, od katerega si je izposodil denar in ki je grozil njegovi družini, odločil, da svoje težave reši na način, ki sicer ne ustreza njegovi osebnosti.

Najprej je hotel vzeti avtomobil, nato pa se je v trenutku odločil ugrabiti malčico – zagledal jo je, ko je iskal ključe avtomobila. Izvedenec, ki je poudaril, da je Lož med pogovorom neustavljivo jokal, je med drugim zapisal, da tudi to kaže, da ne gre za moškega brez vesti. Lož je med pogovorom vztrajal, da sta mu bila dekličina oče in ded za električarska dela skupaj dolžna 4000 evrov.

Tožilec Matija Benulič je opozoril, da se je Lož na dejanje dobro pripravil, saj je kupil predplačniško kartico in anonimno poklical dekličinega očeta. V odkup mu je ponudil dve toni bakra, a mu je ta odvrnil, da je v Mariboru, zato je ženo poslal na bencinski servis pri Kamniku, kamor naj bi neznancu odnesla dokumentacijo podjetja. Lož je izkoristil njeno odsotnost in ugrabil deklico. Za Loža je predlagal leto in pol zapora.

Zagovornik Andrej Žabjek je v pritožbi opozoril, da Lož ni imel namena ugrabiti deklice, temveč odpeljati avtomobil. Lož po njegovih besedah tudi ni grozil, da bo deklico ubil, če ne dobi denarja. V pritožbi je opozoril, da je Lož na koncu odstopil od izplačila denarja in policiji povedal, kje je otrok. Višjim sodnikom je predlagal, naj ga oprostijo ali pa naj mu izrečejo pogojno kazen oziroma krajšo zaporno kazen.